Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού – Βρέθηκαν 69 οβίδες

  • NewsRoom


Τις 69 έχουν φτάσει οι οξειδωμένες οβίδες που εντοπίστηκαν, απομακρύνθηκαν και εξουδετερώθηκαν από το εργοτάξιο της οδού Λέοντος Σοφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εκσκαφές από κλιμάκιο του Στρατού συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes, σήμερα Τρίτη (4/10) κλιμάκιο του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) ξέθαψε άλλη μία γερμανική οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το εργοτάξιο, πιθανόν την τελευταία, ενώ χθες Δευτέρα εντοπίστηκαν 17 οβίδες περίπου 33 εκατοστών και διαμέτρου 81 χιλιοστών.

Στο σύνολο οι οβίδες φτάνουν τις 69, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πιθανόν οι έρευνες να ολοκληρωθούν σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι η οβίδα που ξεθάφτηκε ήταν η τελευταία.

Τα σενάρια

Όπως αναφέρουν στο GRTimes πηγές με γνώση των εργασιών στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού, το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο χώρος αυτός να ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Γερμανών την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής της πόλης.

Δηλαδή, οι οβίδες είναι είτε αποθηκευμένες στο σημείο, είτε φερτές από κάπου αλλού. Πάντως, οι οβίδες που βρέθηκαν είναι άθικτες και ενεργές και δεν προέρχονται από βομβαρδισμό.

Το πρώτο σενάριο πάντως (σ.σ. για αποθήκη πυρομαχικών) ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι οβίδες ήταν στιβαγμένες. 

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπήρχε μια τριώροφη πολυκατοικία, που είχε ανεγερθεί το 1954 και κατεδαφίστηκε το 2004 σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, ώστε να ανεγερθεί πολυώροφο ξενοδοχείο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιούνται παρουσία και αρχαιολόγου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έχουν βρεθεί τμήματα υπόγειων παλαιότερων κατασκευών, του 20ου αιώνα, τα οποία δεν έχουν αρχαιολογική αξία και ως εκ τούτου κατεδαφίστηκαν.

Δείτε βίντεο του GRTimes από εκσκαφές των προηγούμενων ημερών:

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Φουρθιώτη: Αρνείται τις κατηγορίες, δίνει πολιτική χροιά στην εμπλοκή του

Δώρα Ζέμπερη: Ποινή δις ισόβια στον δολοφόνο της εφοριακούΣΧΟΛΙΑ