• Κοινωνία

  Θεοδωρικάκος: Οι τουρκικές αρχές έχουν την υποχρέωση να βρουν ποιοι βανδάλισαν την Αγιά Σοφιά

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος

  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος


  Στην Συνοδική Πατριαρχική Θεία λειτουργία για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια και τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρέστη σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, συνεχίζοντας την προσκυνηματική του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Ο υπουργός μετά την τελετή έκανε δηλώσεις στις οποίες τόνισε την άρρηκτη σύνδεση των Ελλήνων με την Ορθοδοξία και τον χριστιανισμό, ενώ αναφέρθηκε και στους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να βρει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους ενόχους.

  Ειδικότερα, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το τυπικό της ολοκλήρωσης της τελετής παρασκευής του Αγίου Μύρου με την ειδική ευχή που αναγιγνώσκει ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και να συμμετάσχει στη λιτάνευση του καθαγιασμένου πλέον Μύρου μέχρι το Μυροφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  Εκεί θα φυλάσσεται για τα επόμενα δέκα έτη και θα αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο για την τέλεση του Μυστηρίου του Χρίσματος.

  Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες είμαστε άρρηκτα δεμένοι με την Ορθοδοξία και το χριστιανισμό

  Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Ρομπόπουλο:

  «Είχα την ξεχωριστή τιμή και χαρά και αισθάνομαι για αυτό πολύ μεγάλη συγκίνηση, να παρευρεθώ στον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, μία τελετή που γίνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια.

  Μου έκανε την τιμή ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος να με προσκαλέσει και νομίζω ότι είναι μία ξεχωριστή στιγμή. Οι Έλληνες είμαστε άρρηκτα δεμένοι με την Ορθοδοξία και το χριστιανισμό, για αυτό πάντοτε αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο νου μας το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης».

  Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία και τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο υπουργός τόνισε:

  «Αντιλαμβάνομαι ότι οι τουρκικές αρχές έχουν την υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση, να βρουν τους ένοχους του βανδαλισμού της αυτοκρατορικής πύλης της Αγιάς Σοφιάς και να τους παραδώσουν στη δικαιοσύνη».

  Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και θα επιστρέψει αύριο στην Ελλάδα.

  Διαβάστε επίσης:

  Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Εξετάζεται η εκταφή της σπιτονοικοκυράς

  Εξαφάνιση στο Περιστέρι: Εντοπίστηκε η 15χρονη που εξαφανίστηκε από το Περιστέρι

  Το Βατικανό ζητά εκεχειρία στην Ουκρανία για το Ορθόδοξο Πάσχα  ΣΧΟΛΙΑ