• Κοινωνία

    «Φρένο» στα πανηγύρια ως τέλος Ιουλίου – Σκληρότεροι έλεγχοι στα σύνορα – Προβληματισμός για εστίες που επιμένουν

    • NewsRoom


    Πανηγύρια τέλος σε όλη την χώρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου αποφάσισε και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

    Η απόφαση ελήφθη μετά την σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να λείψουν εστίες στενού συγχρωτισμού. Γι’ αυτό τον λόγο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί σε εκδηλώσεις, όπως δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων με όριο ατόμων.

    Παράλληλα με την απαγόρευση των πανηγυριών η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Ειδικότερα, οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν:

    – Την ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

    – Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα

    – Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

    Όπως προκύπτει από τα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες εστίες εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα, όσον αφορά τα «εγχώρια» κρούσματα.

    Είναι χαρακτηριστικό πως χθες από τα 24 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα επτά μόλις ήταν εισαγόμενα, ενώ από τα υπόλοιπα τα δύο αφορούν την Αττική και όλα τα άλλα νομούς στην βόρεια Ελλάδα.

    Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία και Καστοριά είναι στο επίκεντρο, με την Ξάνθη και την Καστοριά να εμφανίζουν πάλι κρούσματα σε εστίες.

    Στην Θεσσαλονίκη, η ανησυχία έχει αυξηθεί, καθώς βρέθηκε θετική φοιτήτρια στο ΑΠΘ, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου έδειξε σοκαριστικά ευρήματα στα αστικά λύματα.

    Αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα:

    – τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

    – τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

    – έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

    – τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,

    – τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

    – δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

    – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,

    – ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

    Θετική πενταμελής οικογένεια Σέρβων

    Συναγερμός σήμανε στην Λευκάδα όταν πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

    Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η οικογένεια έκανε διακοπές με ιστιοπλοϊκό, το οποίο είχε δέσει στην περιοχή της Λευκάδας.

    Ο πρώτος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο πατέρας, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας της Λευκάδας.

    Από την δειγματοληψία που ακολούθησε βρέθηκε θετική αρχικά και η σύζυγός του, ενώ τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά και τα τρία τους παιδιά.

    Λόγω του υψηλού πυρετού που παρουσίαζαν μεταφέρθηκαν και οι πέντε στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία για μία ακόμη φορά έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

    Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει επιπλέον μέτρα στα σύνορα, καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται πως τα θετικά τεστ στον Προμαχώνα είναι περίπου τετραπλασια σε σχέση με αυτά από τις διεθνείς πτήσεις. Γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί από τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι, με έμφαση στον Προμαχώνα. Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των εγγράφων που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.

    Αναλυτικά, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

    Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

    Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

    Τρίτον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ