• Κοινωνία

    Τελεσίγραφο Χαμάς σε Ισραήλ: «Αποσύρετε τις δυνάμεις σας από την Αν. Ιερουσαλήμ αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»


    Tο Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Όρος του Ναού και τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαράχ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), ζητά η Χαμάς, τονίζοντας πως αν δεν συμβεί η Παλαιστίνη θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις και το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς ζήτησε, επίσης, από το εβραϊκό κράτος να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους των τελευταίων ημερών, ενώ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο «απάντησης» που επεξεργάζεται η οργάνωση.

    «Σας προειδοποιήσαμε. Οι δυνάμεις σας διεξάγουν έναν θρησκευτικό πόλεμο σε βάρος των Παλαιστίνιων, με αγριότητα και βαρβαρότητα» συμπλήρωσε.

    Αιματηρές συγκρούσεις και διεθνής ανησυχία

    Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, εκ των οποίων 228 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αρκετοί από τους Παλαιστινίους βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 21 τραυματίες, σύμφωνα με το Reuters.

    Αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 12 αστυνομικούς τραυματισμένους.

    Περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα, όπως μεταδίδει το Sky News αξιωματικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κάποιες από τις οποίες προσγειώθηκαν μέσα στο συγκρότημα του τζαμιού, ενώ οι προσκυνητές από την πλευρά του πετούσαν πέτρα και άλλα αντικείμενα σε έναν παρακείμενο δρόμο όπου χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν.

    Σε δήλωσή της η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι πίσω από τα βίαια επεισόδια βρίσκονται εξτρεμιστές και ότι «δεν θα επέτρεπαν στους εξτρεμιστές να βλάψουν την ασφάλεια του κοινού».

    Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που εδώ και πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

    Ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία πολλαπλασιάζονται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» των δυνάμεων της τάξης για να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» στην Ιερουσαλήμ. «Τις υποστηρίζουμε σ’ αυτό τον δίκαιο αγώνα», τόνισε.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «βάρβαρη επίθεση» των ισραηλινών δυνάμεων και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η παλαιστινιακή «αντίσταση» «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

    Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος και συχνά χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

    Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν τον ανατολικό τομέα πρωτεύουσα του κράτους το οποίο φιλοδοξούν να ιδρύσουν. Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα πρόσκομμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιερουσαλήμ: Πάνω από 300 τραυματίες από συγκρούσεις Παλαιστινίων με την αστυνομία



    ΣΧΟΛΙΑ