• Κοινωνία

    Ιερουσαλήμ: Πάνω από 300 τραυματίες από συγκρούσεις Παλαιστινίων με την αστυνομία


    Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

    Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, εκ των οποίων 228 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αρκετοί από τους Παλαιστινίους βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 21 τραυματίες, σύμφωνα με το Reuters.

    Αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 12 αστυνομικούς τραυματισμένους.

    Περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα, όπως μεταδίδει το Sky News αξιωματικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κάποιες από τις οποίες προσγειώθηκαν μέσα στο συγκρότημα του τζαμιού, ενώ οι προσκυνητές από την πλευρά του πετούσαν πέτρα και άλλα αντικείμενα σε έναν παρακείμενο δρόμο όπου χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν.

    Σε δήλωσή της η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι πίσω από τα βίαια επεισόδια βρίσκονται εξτρεμιστές και ότι «δεν θα επέτρεπαν στους εξτρεμιστές να βλάψουν την ασφάλεια του κοινού».

    Εν τω μεταξύ, ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε τις Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν «βάναυση επιδρομή» στην Al-Aqsa.

    Εκατοντάδες Παλαιστίνοι και πάνω από 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα σε συγκρούσεις στην πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο προσκύνημα για τους μουσουλμάνους και ιερότερο για τους Εβραίους.
    Οι σημερινές συγκρούσεις ήταν το τελευταίο επεισόδιο στον κύκλο βίας στο Όρος του Ναού, μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Λάδι στη φωτιά έριξε το σχέδιο έξωσης Παλαιστινίων από μια αραβική γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου Ισραηλινοί έποικοι έχουν επιδοθεί σε μια μακρά νομική μάχη για να καταλάβουν τα σπίτια τους. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τo Aνώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε την απόφαση που επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα για τις εξώσεις των Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους στη συνοικία Sheikh Jarrah της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Η βίαιη καταστολή από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι σχεδιαζόμενες εξώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αραβικών χωρών και δηλώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ, που εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν αναταράξεις στην περιοχή. Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ και διαδηλωτές ου συνδέονται με τη Χαμάς αμόλυσαν εμπρηστικά μπαλόνια που προκάλεσαν πυρκαγιές στο νότιο τμήμα του Ισραήλ. «Οι δυνάμεις κατοχής παίζουν με τη φωτιά. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με την Ιερουσαλήμ», προειδοποίησε ο Σαλέχ Αχούρι, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς. Από την πλευρά της η αρμόδια για τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα υπηρεσία COGAT του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι κλείνει μέχρι νεωτέρας το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ με εξαίρεση ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους έκτακτης ανάγκης.



    ΣΧΟΛΙΑ