• Κοινωνία

    Στους Λειψούς η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας

    Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας


    Τους Λειψούς αναμένεται να επισκεφτούν τη Δευτέρα 31 Μαΐου η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της Πρεσβείας της Ισπανίας προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του πρωτοποριακού έργου για τα παγκόσμια δεδομένα, που αφορά στη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

    Η δημιουργία του Καταφυγίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας για ερευνητικές δραστηριότητες.

    Το καινοτόμο αυτό έργο που στηρίζεται ενεργά και από τον Δήμο Λειψών υλοποιεί το το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου.

    Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

    Το κτίριο που στεγάζει το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι ένα πρότυπο κτίριο, αυτόνομο ενεργειακά καθώς τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, ενώ σύντομα θα διαθέτει και σύστημα αφαλάτωσης που θα λειτουργεί επίσης με φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών παροχής νερού στο κτίριο.

    Μετά από εκτεταμένη προεργασία, επελέγη το νησί των Λειψών, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους καθώς θεωρείται ένα πραγματικά «πράσινο νησί».

    «Οι Λειψοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού «αποτυπώματος» του τόπου», αναφέρεται ενδεικτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

    Πρόσφατα με αφετηρία τους εξωτικούς Λειψούς, μία μεγάλη οικολογική πρωτοβουλία έλαβε χώρα με την προοπτική να συμβάλει δραστικά στην προστασία των θαλασσών.

    Η δράση αφορούσε στην επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, που για πρώτη φορά ξεκίνησε από το νησί της Καλυψούς και για την οποία οργανώθηκε εντυπωσιακή διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησαν ταυτόχρονα περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό.

    «Είναι τιμή μας που στους Λειψούς υλοποιείται ένα έργο – σταθμός για την οικολογία. Στόχος του Δήμου και των κατοίκων του είναι η υιοθέτηση ενός «πράσινου» τρόπου ζωής που θα αποτελέσει πρότυπο στο Αιγαίο, την Ελλάδα και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκοτεινή ύλη στο σύμπαν: Νέος χάρτης ίσως εμφανίζει αποκλίσεις από τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν



    ΣΧΟΛΙΑ