Κοινωνία

Στον Άρειο Πάγο ο Αβραμόπουλος για τη Novartis

  • Ρεγγίνα Σπυράτου


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άνοιξε σήμερα τον κύκλο των καταθέσεων για τις καταγγελλόμενες πολιτικές διώξεις στην υπόθεση της Novartis.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, για τον οποίο η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς παραμένει ακόμα ανοιχτή, καταθέτει από νωρίς το πρωί στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Έχει μηνύσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που τον ενέπλεξαν, για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Έχει ζητήσει παράλληλα «να διερευνηθεί και η συμμετοχή και άλλων προσώπων, ηθικών αυτουργών και συνεργών και συμμετεχόντων στη διάπραξη και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων».

Οι κ.κ. Ζάχαρης και Σοφουλάκης διενεργούν προκαταρκτική εξέταση, ερευνώντας τις μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου και Βενιζέλου.

Αρχικά, οι μηνύσεις τους σε βάρος είτε και των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς είτε μόνο προστατευόμενων μαρτύρων, είχαν μπει στο αρχείο.

Όμως, ο ίδιος εισαγγελέας που τις αρχειοθέτησε (ο τότε επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γιάννης Αγγελής), ο ίδιος ζήτησε να βγουν από το αρχείο (όταν.πλέον παραιτήθηκε από την.εποπτεία της έρευνας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν κάποιος από τους 3 πολιτικούς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, κατονομάσει (και επίσημα) τον πολιτικό που -κατά τα καταγγελλόμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- ήταν ο » Ρασπούτιν»,της Δικαιοσύνης, με υπόγειες παρεμβάσεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Εάν οι ανώτατοι εισαγγελείς έχουν στη διάθεση τους κατάθεση με το όνομα πρώην υπουργού, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν εάν βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, θα διαβιβάσουν αμελητί τη δικογραφία στη Βουλή.

Όπως ακριβώς δηλαδή είχε γίνει και με τη δικογραφία των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου όταν προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν αναφερθεί για εμπλοκή τους σε μίζες της Novartis.

Ήδη για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί καθώς ουδέν μεμπτό απέδειξε η εισαγγελική έρευνα.

Για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς και την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τους χειρισμούς των αρμοδίων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην έρευνα της Νovartis και για το αν υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις, έχει κληθεί να καταθέσει και ο  αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, την ερχόμενη Πέμπτη.


ΣΧΟΛΙΑ