• Κοινωνία

    Στο ΣτΕ θα κριθεί και πάλι η παρουσία πιστών στις λειτουργίες


    Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας,  3 δικηγόροι επιχειρούν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς εν όψει Χριστουγέννων.
    Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητούν να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή (μέχρι να κριθούν οι αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης)  η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι από τις 13 Δεκεμβρίου έως και τις  7 Ιανουαρίου  η  τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών θα γίνεται μόνο ιερείς στους ναούς.
    Το αίτημα προσωρινής διαταγής αναμένεται να κριθεί άμεσα.
    Πάντως τον περασμένο Μάρτιο, στο πρώτο lockdown,  το ΣτΕ είχε απορρίψει ανάλογη προσφυγή, κρίνοντας ότι οι εκκλησίες παρέμεναν κλειστές για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της υγείας.
    Στη νέα προσφυγή οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι απόφαση για απουσία πιστών από τις λειτουργίες είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Υποστηρίζουν, ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομίας τους,  σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Επίσης, υποστηρίζουν ότι  είναι μη αναλογική, καθώς δεν περιέχει την ελάχιστη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή θίγει το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».

    Παράλληλα, η επίμαχη προσβαλλόμενη  υπουργική απόφαση, κατά τους δικηγόρους, παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13,   τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του  Καταστατικού Χάρτη  Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

    Υποστηρίζουν τέλος ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων – Έως 25 άτομα σε μικρούς ναούς, έως 50 σε κεντρικούς



    ΣΧΟΛΙΑ