Κοινωνία

Στο ΣτΕ θα κριθεί η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο: Προσέφυγαν Βαρουφάκης και σωματεία

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • NewsRoom
Πολυτεχνείο


Με αίτημα προσωρινής διαταγής που, αν γίνει δεκτό, θα «παγώσει» η αστυνομική διάταξη απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κόμμα «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, δύο σωματεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και μικρός αριθμός πολιτών.

Οι αιτούντες κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και, παράλληλα, αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα από χθες τα ξημερώματα, μέχρι τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Διαβάστε ακόμη:

Να ανακληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων λένε και 2 μέλη του ΔΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Δικηγόροι για συγκεντρώσεις Πολυτεχνείου: «Αν δεν υπάρχει αιτιολογημένη επιστημονική γνώμη για την απαγόρευση συναθροίσεων, πρέπει να ανακληθεί»

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συνυπογράφουν ψήφισμα και τάσσονται υπέρ των συγκεντρώσεων εν μέσω πανδημίας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ