• Κοινωνία

    Στο ΣτΕ ο Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο το 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol

    • NewsRoom


    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε 41χρονος Αυστραλός, ο οποίος συνελήφθη στην Μύκονο τον Ιούλιο του 2021, μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ζητάει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, μετά από αίτημα της τελευταίας.

    Ειδικότερα, ο 41χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με δήλωσή του είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

    Σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από τον Μάιο του 2019 έως τον Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

    Το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης.

    Όμως, ο εκζητούμενος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος. Οι διευκρινίσεις αφορούν τις ποινές που θα του επιβληθούν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που εκδοθεί, καθώς πιθανή ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης, αλλά αφορούν και τις συνθήκες κράτησής του στις ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει θέματα υγείας, όπως υποστηρίζει.

    Η έκδοσή του αναβλήθηκε από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του.

    Τώρα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του.

    Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

    Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη και δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ προβάλει και θέματα υγείας, καθώς υποβλήθηκε σε εμφύτευση βηματοδότη, ενώ ήταν κρατούμενος στην Ελλάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:
    Κωτσόβολος: Στο πλευρό της Θεσσαλίας με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

    Υπογραφή της Σύμβασης Ολοκλήρωσης – Βελτίωσης του Λιμένα Αλιευτικών Σκαφών Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής

    Ουγγαρία: Πέμπτη συνεχής μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ