• Κοινωνία

    Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα: Στον Εθνικό Δρυμό η φωτιά – Κάηκαν σπίτια (συνεχής ενημέρωση)

    • NewsRoom


    Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

    Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

    Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

    Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

    Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ και πλέον, οι φλόγες φτάνουν στο σημείο που ξεκινά ο Εθνικός Δρυμός, ένα σημείο που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

    To μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες έχουν τυλίξει το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Μάχη δίνουν εθελοντές και πυροσβέστες. Καίγονται σπίτια, τρέχουν να σωθούν οι πολίτες.

    Η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια στη Δεκέλεια (Μενίδι) και σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ αναστατωμένοι στους δρόμους παρακολουθούν το έργο των πυροσβεστών.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον ‘Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Συνολικά 164 πυροσβέστες και 62 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

    Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις που αναμένουν τις εναέρια μέσα να πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

    Η Αστυνομία σε νεότερη της ανακοίνωση αναφέρει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή της Φυλής.

    Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

    -Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

    -Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη»

    -Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα

    -Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

    -Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα

    -Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής

    -Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης

    -Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης

    -Από την συμβολή των οδών Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω, στο ρεύμα προς ‘Ανω Λιόσια

    -Aπό την συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ντάρδιζας

    Εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι

    Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς κέντρο Μενιδίου.

    Αναφορικά με το στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ, που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, καθώς η πυρκαγιά κινήθηκε βορειότερα.

    Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

     

    Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 150 άτομα.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

    Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε: Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

    Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη με τις φλόγες: Μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης, Κορφούδι Σαμοθράκης, Ζάλτσα Βοιωτίας

    Σαμοθράκη: Πυρκαγιά στις Θερμές – Μήνυμα 112 στο Κορφούδι

    Πυρκαγιές: Δύσκολη νύχτα σε Αττική, Βοιωτία, Έβρο και Ροδόπη – Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ