• Κοινωνία

  Στην κυβέρνηση οι αρμοδιότητες για τις αναπλάσεις στην Αθήνα – Οξύτατες αντιδράσεις

  • NewsRoom
  Κ. Μπακογιάννης - Χ. Δούκας

  Κ. Μπακογιάννης – Χ. Δούκας


  Οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

  Μέχρι σήμερα πρόεδρος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων. Εν προκειμένω ο Κώστας Μπακογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Χρόνης Ακριτίδης.

  Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που φέρει τίτλο «οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το άρθρο 1 αφορά την «επικαιροποίηση επωνυμίας και σκοπού της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ».

  Συνιστάται εταιρεία με την επωνυμία Ανάπλαση ΑΕ, (ήτοι φεύγει το Αθήνας), της οποίας η έδρα παραμένει στο Δήμο Αθηναίων. Η εποπτεία της δραστηριότητας της ασκείται από κοινού από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

  Σκοπός της εταιρείας είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπλαση ΑΕ είναι εξαμελές και πρόεδρος ορίζεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση. Πλέον στη ΔΣ της εταιρείας δεν συμμετέχει εκπρόσωπος ούτε του Δήμου Αθηναίων ούτε της Περιφερειας Αττικής.

  Αντιδράσεις

  Η τροπολογία, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις αναπλάσεις από τον δήμο της Αθήνας, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.

  Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του στην τροπολογία που αφορά στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε». Σε ανακοίνωσή του  κάνει λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» και καλεί τον πρωθυπουργό να την «πάρει πίσω», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να περάσει». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση».

  «Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο» συνεχίζει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος επικράτησε του Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας.«Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να  εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης» τονίζει ακόμη ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

  Και προσθέτει: «Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρο της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο».

  Την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας και αφορά την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος, με παρέμβασή του σήμερα στην Ολομέλεια.

  «Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός έχουν μόνο λίγες ώρες για να αποσύρουν την κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων από το Δ.Σ. της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σημείωσε αρχικώς.

  «Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης».

  Στη συνέχεια της παρέμβασής του ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «να σαμποτάρει» τη νέα Δημοτική Αρχή.

  «Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης. Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα» κατέληξε ο κ. Μάντζιος.

  «Μεθοδολογία ‘νύχτας’ από την κυβέρνηση» ήταν το δηκτικό σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου από τη Νέα Αριστερά, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

  «Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική Αρχή της Αθήνας εκτός της Ανάπλασης ΑΕ, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.

  Ο βουλευτής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τονίζει καταλήγοντας ότι «αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο-σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».

   

  Διαβάστε επίσης:

  Μητσοτάκης: Η Διπλή Ανάπλαση θα γίνει και ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το δικό του γήπεδο
  Διπλή Ανάπλαση: Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας δημιουργείται στον Βοτανικό
  Χάρης Δούκας: Τι υποσχέθηκε στη δημοτική αστυνομία
     ΣΧΟΛΙΑ