• Κοινωνία

    Στη Σούδα καταπλέει το κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» – Θα το επισκεφθεί ο Μητσοτάκης

    USS Dwight D. Eisenhower


    Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην Σούδα τα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα το Σάββατο, θα επισκεφθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

    Το USS Dwight D. Eisenhower πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το USS Dwight D. Eisenhower θα καταπλεύσει στη Σούδα, δηλαδή στο μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

    Ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο

    Το «Αϊζενχάουερ» είναι ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τους δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower.

    Ονομάστηκε αρχικά «USS Eisenhower», ως το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στις 25 Μαΐου 1970.

    Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Newport News Shipbuilding Company στη Βιρτζίνια.

    Στην μακρά ιστορία του το USS Dwight D. Eisenhower συμμετείχε σε πολλές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης «Eagle Claw» (στην κρίση με τους ομήρους στο Ιράν το 1980). Έχει λάβει μέρος στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (’90 – ’91) και πιο πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι γυναίκες της Επανάστασης – Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Έρευνα από τους εφοπλιστές του Λονδίνου: Στο 14% του ελληνόκτητου στόλου έπεσε η ελληνική σημαία



    ΣΧΟΛΙΑ