• Κοινωνία

    ΣτΕ: «Μπλόκαρε» τη χρήση jet ski και σκαφών στην παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου

    Το εξωτερικό του κτηρίου του ΣτΕ


    Τη χρήση jet ski, flyboart, σκάφων, κ.λπ., στη γνωστή παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου μπλόκαρε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Το ΣτΕ ανέστειλε την απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου ενώ αντίθετα έκανε δεκτή την αίτηση για τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας στην ακτή της Αλεομάνδρας- Cavo Glyfadi στο νησί των Ανέμων.

    Η διεύθυνση του ξενοδοχείου Mykonian Dove είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η από 2.11.2021 απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής που είχε χορηγηθεί σε επιχειρηματία, ο οποίος μπροστά στην παραλία της ξενοδοχειακής μονάδας έχει:

    1) εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων,

    2) ενοικιάζει θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboart) το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 stand up paddlihg, 4 θαλάσσια σκι, κ.λπ. και

    3) διαθέτει και λειτουργοί 7 σκάφη για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

    Μάλιστα μετά από έντονες διαμαρτυρίες της ξενοδοχειακής μονάδας πάρθηκε μεν από τις αρμόδιες αρχές απόφαση μεταφοράς της επιχείρησης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής και της εξέδρας από την παραλία του Πλατύ Γιαλού, στην ακριβώς διπλανή παραλία Μεγάλη Άμμος που είναι σε απόσταση 500 μέτρων.

    Ο επιχειρηματίας των θαλάσσιων μέσων αναψυχής όμως από τη μεριά του προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και το τελευταίο με προσωρινή διαταγή του (20.4.2022), «πάγωσε» τη μεταφορά της επιχείρησης στη νέα τοποθεσία που είχε επελέγη (Μεγάλη Άμμος).

    Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (65/2022) αποφάνθηκαν ότι «υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» σε άλλο σημείο εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού και οι οποίοι «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην παραλία Πλατύς Γιαλός».

    Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι η αίτηση ακύρωσης της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι «προδήλως βάσιμοι» και ότι η οικονομική ζημιά που επικαλείται ο εκμεταλλευόμενος τα μέσα θαλάσσια αναψυχής ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με την βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.

    Εξάλλου, συνεχίζει το ΣτΕ, δεν εμποδίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα του επιχειρηματία ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Μεγάλη Άμμος).

    Μάλιστα, διευκρινίζει το ΣτΕ, ότι το γεγονός ότι υπάρχει προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία «πάγωσε» η μεταφορά της επιχείρησης στη Μεγάλη Άμμο, δεν αναιρεί τη διαπίστωση ύπαρξης δημοσίου συμφέροντος, καθώς το Δ. Εφετείο δεν έχει εκφέρει οριστική κρίση εάν είναι αρμόδιο δικαστήριο να επιληφθεί της εν λόγω υπόθεσης.

    Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση της ξενοδοχειακής μονάδας για αναστολή της απόφασης του λιμενάρχη, μέχρι και εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει.

    Αλεομάνδρας- Cavo Glyfadi

    Το ΣτΕ με άλλη απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της γνωστής στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας Ιουλίας Τσέτη και της επέτρεψε να τοποθέτηση ιδιωτική πλωτή εξέδρα, προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην θαλάσσια περιοχή Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi της Μυκόνου.

    Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου κατά του υπουργείου Ναυτιλίας και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του εν λόγω υπουργείου με την οποία χορηγήθηκε στην κυρία Τσέτη άδεια για την τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας 60 τ.μ., εποχιακής χρήσης (6 μηνών), προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi. Με την ίδια απόφαση προβλέφθηκε ότι η πρόσβαση στην εξέδρα θα γίνεται με την τοποθέτηση διαδρόμου 10 μέτρων από την βραχώδη ακτή.

    Τώρα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 1248/2022) έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι «νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη».

     



    ΣΧΟΛΙΑ