• Κοινωνία

    ΣτΕ: Επιστρέφουν άλλα 10.119 ακίνητα σε 5 Δήμους

    Το εξωτερικό του κτηρίου του ΣτΕ


    Ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταβίβαση ακόμα 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

    Το Ανώτατο Δικαστήριο, με νέες αποφάσεις του, έκανε δεκτές και τις προσφυγές των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου και έκρινε μη νόμιμη την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας έγιναν οι μεταβιβάσεις.

    Έτσι, με τις υπ’ αριθμόν 930-934/2020 αποφάσεις του, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών και τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ των 10.119 ακινήτων, συνολικής έκτασης 511.357.451 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση.

    Επιπλέον κρίθηκε ότι δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας. Όπως αναφέρουν οι δικαστές στην απόφαση τους, ο έλεγχος άρχισε τον Ιούνιο του 2018, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.



    ΣΧΟΛΙΑ