• Κοινωνία

    ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια η υπόθεση


    Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, κρίνοντας ότι προσβάλλει τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

    Επιπλέον οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι το Μητρώο είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)  και στο συνδικαλιστικό νόμο.

    Ωστόσο, το  Δ’ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση, λόγω σπουδαιότητας,   στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

     Το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, θεσμοθετήθηκε με νόμο  το   2021 για την προστασία της εργασίας  και  εξειδικεύθηκε με την υπ΄  αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας   Κωστή Χατζηδάκη. Για την αντισυνταγματικότητα του έχουν προσφύγει στο  ΣτΕ  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών,  η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών  Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)  και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος του  ΣτΕ, «η προαγωγή   δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις   που καταλήγουν να  προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής  ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».

    Διαβάστε επίσης

    Μάνδρα: Ελεύθερος υπό την παρακολούθηση ειδικού, ο 14χρονος που σκότωσε τον αδελφό του

     



    ΣΧΟΛΙΑ