• Κοινωνία

    ΣτΕ: Άκυρες οι αντικειμενικές αξίες του 2018 σε 12 περιοχές της χώρας!


    Άκυρες κρίθηκαν οι αντικειμενικές αξίες του 2018 σε 12 περιοχές της χώρας, με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το ανώτατο δικαστήριο προχώρησε στην ακύρωση των αντικειμενικών αξιών για την περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα, για τις Ζώνες Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, την Ε΄ Ζώνη Εκάλης, την Ζώνη της Λιλαίας του Δήμου Δελφών και στις Ζώνες Αγίας Βαρβάρας και Αετοφωλιάς του Δήμου Τήνου.

    Ωστόσο, οι 12 αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων των συγκεκριμένων περιοχών δεν μπορούν να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματα τους.

    Η μείζονα 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ΄ αριθμ. 1865-1870, 1872-1876 και 1879/2019 αποφάσεις του, έκρινε παράνομο τον καθορισμό τιμών ζώνης κατά το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το περασμένο έτος, λόγω πλημμελούς διαδικασίας κατά τον καθορισμό τους και για το λόγο αυτό έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως ιδιοκτητών ακινήτων 12 περιοχών της χώρας.

    Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1113/12.6.2018 απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών κατά το μέρος εκείνο με το οποίο ορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 12 ζώνες.

    Στο σκεπτικό τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι ο προσδιορισμός των τιμών εκκίνησης πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και επιστημονικά άρτια μεθοδολογία, ώστε να παρέχονται στους βαρυνόμενους επαρκή εχέγγυα ορθού καθορισμού της φορολογούμενης αξίας των ακινήτων τους και να τηρείται από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης το ίσο μέτρο (γνωμοδοτικής και αποφασιστικής) κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ