• Κοινωνία

    ΣτΕ: Αφαιρείται οριστικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό Χάινς Ρίχτερ

    ΣτΕ: Αφαιρείται οριστικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό Χάινς Ρίχτερ

    Χάινς Ρίχτερ


    Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως η σοβαρή προσβολή του κύρους ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, είναι συνταγματική και σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα η αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα που στο παρελθόν είχε δοθεί, από το ΣτΕ.

    Αυτό αποφάσισε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε με την υπ΄ αριθμ. 2571/2021 απόφασή του, την προσφυγή του Γερμανού Χάινς Ρίχτερ. Ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κρήτης με την οποία του ανακλήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα, για δηλώσεις του σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

    Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του ΣτΕ, «ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι: 1) Αν ο καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν και 2) Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό – από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί» και στην συνέχεια του αφαιρέθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα».

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ:

    «Η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος Πανεπιστημίου και του αναγορευμένου.

    Συνεπώς, σοβαροί λόγοι που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του Α.Ε.Ι. που απένειμε τον τίτλο. Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι δεν ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη.”

    Ο αιτών ήταν σε θέση να προβλέψει ότι οι ανωτέρω δηλώσεις που αφορούν το κύρος των Πανεπιστημίων, συνιστούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να δικαιολογήσουν την αφαίρεση του τίτλου.

    Περαιτέρω, οι δηλώσεις του αιτούντος δίδουν σαφώς την εντύπωση ότι το Πανεπιστήμιο είναι δυνατόν να προβεί στην ανάκληση του τίτλου λόγω των πορισμάτων και απόψεων του ιδίου σε βιβλίο του, εφαρμόζοντας έτσι εθνικοσοσιαλιστικές πρακτικές.

    Ενόψει δε της βαρύτητας της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τον εθνικοσοσιαλισμό, η σύγκριση με τον οποίο, λόγω της φύσης αυτού, προσδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή απαξία στον συγκρινόμενο, η δήλωση αυτή είναι προσβλητική για το Πανεπιστήμιο και τους καθηγητές του∙ και τούτο, χωρίς να έχει πραγματική βάση ούτε να αναφέρεται σε υπαρκτό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ