• Κοινωνία

    «Θερίζει» ο κοροναϊός: 132 νεκροί και χιλιάδες κρούσματα – Η εξάπλωση σε άλλα κράτη και τα δραστικά μέτρα

    • NewsRoom


    Με τρομακτικούς ρυθμούς αναπτύσσεται ο νέος κοροναϊός σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έχοντας προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξή του

    Στα 132 έχουν ανέλθει τα θύματα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και τα καταγεγραμμένα κρούσματα, που αγγίζουν πλέον τις 5.974 περιπτώσεις ασθενών ενώ την ίδια ώρα η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας τονίζει πως άλλα 9.239 ύποπτα δείγματα βρίσκονται υπό εξέταση. Κατά συνέπεια, διαπιστώνεται ότι ο κοροναϊός διαθέτει πλέον μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και από τον SARS.

    Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας ενός αντιβιοτικού που θα ανακόψει την εξάπλωση του ιού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι και τα κρούσματα του κοροναϊού θα αυξηθούν με θεαματικό ρυθμό μέσα στο επόμενο διάστημα, τόσο στην Κίνα, όσο και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κοροναϊός παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν και εξαπλώθηκε με γρήγορο ρυθμό στην Κίνα.

    Μάλιστα, το Πεκίνο αναγκάστηκε να θέσει ορισμένες πόλεις σε καραντίνα, καθώς τα κρούσματα εκεί ήταν υπεράριθμα. Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι έχει την ικανότητα να περιορίσει την επιδημία, ωστόσο το γεγονός ότι κρούσματα του κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε περισσότερες από 12 χώρες εκτός Κίνας, παρά τα δραστικά μέτρα πρόσληψης που έχουν παρθεί, έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Τελευταία, δυσάρεστη εξέλιξη για το ζήτημα του κοροναϊού είναι ότι καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Ουχάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, ο ασθενής είναι σε σταθερή κατάσταση και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

    Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλα κράτη του κόσμου, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκά.

    Στην Γερμανία, 4 είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κοροναϊό. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές, το βράδυ της Δευτέρας, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

    Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

    Ταυτόχρονα, τέταρτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκε και στη Γαλλία. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας.

    Επαναπατρίζει τους πολίτες της η Ιαπωνία

    Από την άλλη, η Ιαπωνία θέλησε να απομακρύνει πολίτες της που βρίσκονταν στην κινεζική πόλη Ουχάν, την εστία της ασθένειας, μεταφέροντάς τους με αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση. Το αεροσκάφος μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους από την Ουχάν στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο. Όπως κατέγραψε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 (τοπική ώρα, 01:40 ώρα Ελλάδας).

    Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό, που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν, για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης. Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία, για να υποβληθούν σε εξετάσεις, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν προβλέπεται  οι 206 Ιάπωνες υπήκοοι να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, ωστόσο η κυβέρνηση τους ζήτησε να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού, αν είναι φορείς του, ακόμη και αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι περί τους 650 Ιάπωνες κατοικούν στην πόλη Ουχάν, τη μητροπολιτική περιοχή 11 εκατ. κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές, μετά την εμφάνιση, τον Δεκέμβριο, νέου στελέχους κοροναϊού, που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

    Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Ένας εκ των ασθενών είναι ένας 60χρονος άνδρας που δεν έχει επισκεφθεί την Κίνα, μολύνθηκε ωστόσο στο αρχιπέλαγος. Πρόκειται για έναν οδηγό στο επάγγελμα, που μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

    Επιχείρηση επιστροφής πολιτών και από την Αυστραλία

    Ταυτόχρονα, οι αρχές της Αυστραλίας θα βοηθήσουν υπηκόους τους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο του νέου κοροναϊού και θα τους θέσει σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, αφού ενημερώθηκε για την πορεία της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές.

    «Αποφασίσαμε να καταρτίσουμε σχέδιο για τη διεξαγωγή επιχείρησης» προκειμένου να «αναχωρήσουν απομονωμένοι και ευάλωτοι Αυστραλοί» από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

    Ακυρώνονται μαζικά πτήσεις προς την Κίνα

    Παράλληλα, κατακόρυφη πτώση σημειώνεται στη ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων για την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης του κοροναϊού. Πολλές αεροπορικές εταιρίες, επιπλέον, όπως η United Airlines Holdings Inc στο Σικάγο ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν πτήσεις προς την Κίνα, καθώς η ζήτησή τους έχει μειωθεί κατακόρυφα, ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς, έχουν ενημερώσει τα στελέχη τους να μην ταξιδεύουν πλέον στην Κίνα, φοβούμενες το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

    κοροναιος

    Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν εκδώσει προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες να σκεφτούν καλά πριν επισκεφτούν την Κίνα, ενώ η Βρετανία έχει συμβουλεύσει τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κίνα, πλην ειδικών περιπτώσεων. Στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες της έχει προχωρήσει και η Νότια Κορέα.

    Κλείνει την είσοδο στη χώρα για τους Ασιάτες η Παπούα Νέα Γουινέα

    Από την άλλη, η Παπούα Νέα Γουινέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δέχεται πλέον κανέναν ταξιδιώτη από την Ασία λόγω κοροναϊού. Πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο, που στόχο έχει να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα. «Από σήμερα, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα όλων των πολιτών που προέρχονται από ασιατικά αεροδρόμια και λιμάνια», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Παπούας Νέας Γουινέας σε επιστολή του, που απηύθυνε στις αεροπορικές και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, άλλωστε, ότι και το μοναδικό χερσαίο σύνορο της χώρας με την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, θα κλείσει αύριο, Πέμπτη. Σημειώνεται ότι, έως αυτή την ώρα, κανένα κρούσμα του κοροναϊού δεν έχει καταγραφεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, μία χώρα το υγειονομικό σύστημα της οποίας πάσχει από έλλειψη πόρων και η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, όπως η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, που είχε εξαλειφθεί στη χώρα το 2000.

    Όσοι κάτοικοι της Παπούας Νέας Γουινέας επιστρέφουν από ασιατικές χώρες θα τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Το μόνο σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα θα είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Μόρεσμπι. Οι περισσότερες πτήσεις σε αυτό το αεροδρόμιο είναι εσωτερικού ή προέρχονται από τη γειτονική Αυστραλία. Η διάρκεια του μέτρου δεν έχει διευκρινιστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ