• Κοινωνία

    Σοκαριστικές αποκαλύψεις μετά την τραγωδία στο ΚΑΤ: «Κανένα νοσοκομείο δε διαθέτει πυρανίχνευση»

    • NewsRoom
    πυρανίχνευση


    Σοκαριστικές αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο ΚΑΤ, με το θάνατο ασθενή στο δωμάτιό του.

    Η τραγωδία του θανάτου του ασθενή, που απανθρακώθηκε, το Σάββατο, στο δωμάτιο του ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν, στάθηκε αφορμή για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να αποκαλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό ασφαλείας, στα νοσοκομεία, που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες.

    Η τραγωδία στο ΚΑΤ

    Ο άτυχος άνδρας που απανθρακώθηκε στο δωμάτιο του ΚΑΤ ήταν ένας εγχειρισμένος ασθενής, που είχε καθηλωθεί στη θέση του και πέθανε σχεδόν αβοήθητος, αφού κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει στην ξαφνική φωτιά που ξέσπασε. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι η φωτιά περιοριζόταν στο μισό κρεβάτι και ότι ένας πλαστικός ορός και ένα ρολό χαρτιού που ήταν στο κομοδίνο βρέθηκαν άθικτα.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, επισήμανε μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM, ότι ο ασθενής ήταν ψυχιατρικό περιστατικό και το νοσοκομείο τον είχε περιορισμένο με ελαστικά στο κρεβάτι του. Είχε εισαχθεί πριν από 20 μέρες με σοβαρά τραύματα από ξυλοδαρμό και σπασμένα πόδια.

    Ο άνδρας ήταν άστεγος και τοξικομανής. Εγχειρίστηκε και, επειδή αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, μεταφέρθηκε σε θάλαμο, όπου ήταν μόνος του. Το Σάββατο το πρωί, μια βοηθός θαλάμου τον βοήθησε να φάει περίπου μισή ώρα πριν πεθάνει, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη μέχρι το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

    Η καταγγελία – σοκ για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

    Μετά το τραγικό περιστατικό, οι δηλώσεις του κ. Γιαννάκου σχετικά με τις ελλείψεις εξοπλισμού ασφαλείας -ή την ύπαρξη ελαττωματικού εξοπλισμού στην καλύτερη περίπτωση- στα νοσοκομεία προκάλεσαν σοκ, αφού, όπως δήλωσε, κανένα νοσοκομείο της χώρας δε διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης. Για το περιστατικό σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «γιατροί με πυροσβεστήρες, που είχαν λήξει αλλά ευτυχώς λειτούργησαν, έσβησαν την φωτιά. Είναι δυνατόν το ΚΑΤ και τα νοσοκομεία στη χώρα να μην έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύστημα πυρανίχνευσης, ακόμα και οι πυροσβεστήρες είχαν λήξει, να μη χτυπάει συναγερμός όταν υπάρχει φωτιά;», αναρωτήθηκε.

    Για το ΚΑΤ, συγκεκριμένα, συμπλήρωσε ότι δεν έχει ψυχίατρο εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι νοσήλευε ψυχιατρικό περιστατικό.

    Σχετικά με τις αιτίες του δυστυχήματος, ο κ. Γιαννάκος εκτίμησε ότι η πυρκαγιά είναι πιθανό να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα σε κονσόλα και πρίζες, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. «Δεν αποκλείεται να πρόκειται και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς υπήρχε επισκεπτήριο τις ώρες εκείνες και υπήρχε πολύς κόσμος στο νοσοκομείο», ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη στις νοσοκομειακές λοιμώξεις η Ελλάδα – 2.300 περιστατικά την ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια νεκρή και 28 στο νοσοκομείο μετά από δείπνο σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι της Michelin

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από 0 έως 608% οι πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων στις φαρμακευτικές



    ΣΧΟΛΙΑ