• Κοινωνία

    Σεισμός στην Αλβανία: Στους 23 οι νεκροί, συνεχίζεται η μάχη του απεγκλωβισμού – Η τραγική επόμενη ημέρα

    • NewsRoom

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία


    Μερικές ώρες μετά από τον φονικό σεισμό, η Αλβανία προσπαθεί ακόμη να σταθεί στα πόδια της.

    Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων, των τραυματιών, αλλά και των υλικών ζημιών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία, ενώ ο δρόμος για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης, αλλά και της αποκατάστασης των υλικών ζημιών παραμένει μακρύς.

    Τα θύματα του φονικού σεισμού

    Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, τουλάχιστον 22 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλες πηγές από ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως οι νεκροί είναι 23. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα βρίσκονταν στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Παράλληλα, περίπου 650 είναι οι τραυματίες και τουλάχιστον 15 οι αγνοούμενοι.

    Χθες αργά τη νύχτα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο των Τιράνων, ανακοίνωσε πως η σημερινή ημέρα, κηρύσσεται ως ημέρα πένθους στη χώρα. «Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές. Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», είπε πριν ανακηρύξει την Τετάρτη ως «ημέρα εθνικού πένθους».

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν έως αυτή την ώρα τις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων, αναζητώντας παράλληλα και άλλους ανθρώπους που ενδέχεται να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο έχουν σπεύσει και κλιμάκια ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την χώρα μας.

    Τα ελληνικά κλιμάκια, μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατάφεραν να σώσουν συνολικά 45 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ένα παιδάκι, το οποίο σώθηκε χάρη στην γιαγιά του, η οποία έβαλε το σώμα της από πάνω του, με αποτέλεσμα η ίδια να χάσει τη ζωή της. Οι δύο μονάδες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο ανθρώπους, ενώ ανέσυραν και άλλη μία γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

    Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, με τον στρατό, την αστυνομία και διασώστες να εργάζονται όλη νύχτα στο Δυρράχιο και την Θουμάνε, ώστε να τους απεγκλωβίσουν. Με φακούς στα κεφάλια δεν σταματούν λεπτό, παρά το σκοτάδι που δυσκολεύει τις προσπάθειές τους.

    Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις συνολικά μετέχουν 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί, ενώ εκτός της Ελλάδας, βοήθεια έχουν στείλει η Ιταλία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία, ενώ αναμένονται και περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης.

    Αναλυτικά, τα στοιχεία του πιο πρόσφατου απολογισμού για τον φονικό σεισμό της Αλβανίας αποκαλύπτουν τα εξής:

    -22 νεκροί
    -45 άνθρωποι διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία
    -περίπου 600 μεταφέρθηκαν τραυματίες σε νοσοκομεία
    -τουλάχιστον 2 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση
    -500 κτίρια στα Τίρανα έχουν υποστεί ζημιές
    -Χιλιάδες κάτοικοι σε Δυρράχιο και Θουμάνε έχουν μείνει μακριά από τα σπίτια τους.

    Εντύπωση και τρόμο προκαλεί, επιπλέον, το γεγονός ότι μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, η σεισμική δόνηση στην Αλβανία δεν λέει να κοπάσει, καθώς υπολογίζεται ότι, μέσα σε ένα 24ωρο, σημειώθηκαν περί τους 250 μετασεισμούς. Από αυτούς, οι ισχυρότεροι ήταν ο αμέσως επόμενος του μεγάλου σεισμού, εντάσεως 5,4 Ρίχτερ και ένας ακόμη, 4,7 Ρίχτερ.

    Οι σκηνές που στήθηκαν σε γήπεδο για να μείνουν προσωρινά όσοι έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό στην Αλβανία
    Μια από τις τραγικές συνέπειες της χθεσινής καταστροφής στην Αλβανία ήταν πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν άστεγοι, καθώς κατέρρευσαν τα οικοδομήματα στα οποία κατοικούσαν.

    Για το λόγο αυτό, ο στρατός από το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε να στήνει σκηνές σε γήπεδα και άλλους ανοιχτούς χώρους, ώστε να διαμείνουν προσωρινά οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι. Εκατοντάδες είναι αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου όπου θα περάσουν εκεί τη νύχτα, με τον στρατό να φέρνει συσσίτιο για να βγάλουν τη βραδιά. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

    Από τον φονικό σεισμό ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 22, αλλά υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα.

    Η πρώτη είδηση για θύμα ήρθε χθες νωρίς το πρωί, όταν ένας άνδρας στον πανικό του, πήδηξε από μπαλκόνι στην πόλη Κούρμπιν. Ένας άλλος άνδρας, που επέβαινε σε αυτοκίνητο, ενεπλάκη σε δυστύχημα, όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο, καταστράφηκε. Στην περίπτωση του παιδιού που έβγαλαν από τα συντρίμμια οι διασώστες, η γιαγιά του ήταν δίπλα του νεκρή, όταν έβαλε το σώμα της ως ασπίδα για να σώσει τον μικρό, όπως αφηγήθηκαν τα μέλη ενός σωστικού συνεργείου σε αλβανικά ΜΜΕ.

    Στην Θουμάνε, κάτοικοι ακούγονταν σε ζωντανή σύνδεση να φωνάζουν τα ονόματα αγαπημένων τους, που φέρονται να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Ένας άνδρας, ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές… Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».

    Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης.

    Όσο οι διασώστες εξακολουθούν να απεγκλωβίζουν ζωντανούς τους ανθρώπους από τα συντρίμμια, οι ελπίδες για τους αγνοούμενους και τους παγιδευμένους δεν σβήνουν.

    Χαρακτηριστικό της συναισθηματικής φόρτισης των κατοίκων, που περιμένουν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους να ανασύρονται ζωντανοί είναι οι ζητωκραυγές και οι επευφημίες που ακούστηκαν, όταν σώθηκε ένας νεαρός από τα συντρίμμια κτιρίου κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο, όπως και στην περίπτωση του μικρού αγοριού που έσωσε η γιαγιά του.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και όπως υποστήριξε ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι, ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. Η κύρια δόνηση των 6,4 Ρίχτερ έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

    Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο σεισμός έγινε αισθητός στα βόρεια της χώρας, ενώ ο καθηγητής σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την χώρα μας, από το ρήγμα στην Αλβανία.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της γειτονικής χώρας, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα, με την αποστολή δύο κλιμακίων της ΕΜΑΚ, τα οποία συμβάλουν στις προσπάθειες που γίνονται για να απεγκλωβιστούν κάτοικοι. Η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον λαό της Αλβανίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει πως η χώρα είναι περήφανη που συνδράμει στο έργο των σωστικών συνεργείων. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εντι Ράμα, εκφράζοντας την συμπαράστασή του. Με την σειρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη και την άμεση κίνηση να συνδράμει στη προσπάθεια να ανασυρθούν άνθρωποι από τα ερείπια.



    ΣΧΟΛΙΑ