• Κοινωνία

    Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Συνεχίζεται η έρευνα με ειδικά συνεργεία

    • NewsRoom
    Συντριβή Antonov στην Καβάλα

    Συντριβή Antonov στην Καβάλα


    Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας στο σημείο όπου κατέπεσε το Antonov, το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας σοκ στους κατοίκους της Καβάλας και των γύρω περιοχών.

    Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, μίλησε στο ΜEGA για τις συνθήκες που επικρατούν στην αποκλεισμένη περιοχή όπου κατέπεσε το Antonov 12.

    Ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στην Καβάλα τονίζοντας: «Γίνονται προσπάθειες από τον στρατό, ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή, προκειμένου να αποκατασταθεί το δίκτυο, να δώσει πρόσβαση στην ΔΕΔΔΗΕ. Είναι δύο τμήματα των οικισμών που δεν έχουν ρεύμα, ένα στον οικισμό των Αντιφιλίππων και ένα στο Παλαιοχώρι».

    «Οι περιοχές έχουν ρεύμα καθώς δώσαμε ρεύμα με τις ανεμογεννήτριες, αλλά περιμένουμε την αποκατάσταση του δικτύου. Οι έρευνες μπορεί να κρατήσουν και δύο μήνες, γιατί προέχει η ασφάλεια των κατοίκων για να μπορούν να πηγαίνουν στα κτήματά τους», πρόσθεσε.

    «Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αρθεί ο κίνδυνος για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα άφηνε το δυστύχημα στην περιοχή. Δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε από χημικά ούτε από άλλες ουσίες που θα βλάψουν το περιβάλλον. Είναι σημαντικό ότι δεν κατέπεσε το αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή και δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα, πέραν δυστυχώς από τους επιβαίνοντες του Antonov», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί

    Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov, το οποίο κατέπεσε το Σάββατο το βράδυ στις 11:00 νάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

    Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής.

    Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής για να υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθούν στις ουκρανικές αρχές.

    Σαρηγιάννης: Να γίνεται έλεγχος για τοξικό περιεχόμενο τους επόμενους δύο μήνες στο σημείο της συντριβής

    Χρειάζεται δειγματοληψία στο σημείο της πτώσης του Antonov στην Καβάλα τους επόμενους 2 μήνες για τοξικό περιεχόμενο, δήλωσε ο καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    Ειδικότερα, σχετικά με την τραγωδία στην Καβάλα με την πτώση του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως «από την καύση των εκρηκτικών, των πλαστικών αλλά και των μεταλλικών μερών του αεροσκάφους, εκλύονται ουσίες που μπορεί να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα 1-2 μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης».

    Να μην επηρεαστεί η τροφική αλυσίδα

    Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να λάβουν μέτρα και οι κάτοικοι της περιοχής, ο καθηγητής τόνισε: «Δεν υπάρχει θέμα μάσκας για τους κατοίκους αυτή τη στιγμή, ό,τι ήταν να πέσει, έχει πέσει στο έδαφος. Θα πρέπει να υπάρχει επαναιώρηση από αγροτικές εργασίες κτλ. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους».

    Η ενημέρωση της ΥΠΑ

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 στην περιοχή της Καβάλας το Σάββατο 16 Ιουλίου  2022.

    Το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ) και την Ινδία (Αχμενταμπάντ).

    Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήρθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.

    Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους  χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς)  για την απώλεια  στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

    Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

    Διαβάστε επίσης:

    Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες



    ΣΧΟΛΙΑ