• Κοινωνία

    Συνταξιούχοι κατά ΕΦΚΑ: Με σκοπιμότητα η προσφυγή στο ΣτΕ για να «παγώσουν» προσφυγές 2.000 συνταξιούχων

    Συνταξιούχοι διαδηλώνουν κατευθυνόμενοι προς το υπουργείο Εργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου σήμερα ξεκινά η πιλοτική δίκη που αφορά αναδρομικές διεκδικήσεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Τα «πυρά» των συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά μέχρι και 7 ετών από τις «κουτσουρεμένες» συντάξεις και τα κομμένα δώρα, δέχθηκαν ΕΦΚΑ και Δημόσιο, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους απέδωσαν σκοπιμότητα στον ΕΦΚΑ που “έστειλε τις διεκδικήσεις στο ΣτΕ με αίτημα να γίνει πρότυπη δίκη, προκειμένου να «παγώσουν» επί μακρόν οι προσφυγές 200.000 και πλέον συνταξιούχων”.

    Για δημοσιονομική βόμβα σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι κερδίσουν  διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων, μίλησαν οι δικηγόροι ΕΦΚΑ και Δημοσίου.

    Σε υψηλούς τόνους οι 14 δικηγόροι των 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ αλλά και περίπου άλλων 20.000 που έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις, έδωσαν τη νομική τους μάχη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφανθεί οριστικά εάν και για ποια χρονική περίοδο, τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας θα λάβουν αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν εξαντλητική και ξεπέρασε τις 4 ώρες, με την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να επισημαίνει ότι “για να εκδοθεί απόφαση, πρέπει να επιβιώσουν οι δικαστές” και να ζητά από τους δικηγόρους να συντομεύσουν τις τοποθετήσεις τους: “Παρακαλώ να περιοριστείτε στα νομικά θέματα. Οι δικαστές δεν είμαστε εκτός κοινωνικού συνόλου. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά.

    «Γιατί οι δικαστές και οι ένστολοι κι όχι εμείς;»

    «Οι δικαστές και οι ένστολοι έλαβαν χωρίς περιορισμούς τα αναδρομικά τους για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Γιατί αυτοί κι όχι εμείς;». Αυτό είναι το δίκαιο παράπονο των συνταξιούχων, τόνισε στην τοποθέτηση του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η αγωγή των οποίων συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ.
    Οι 31 ανώτατοι δικαστές, με την απόφαση τους που δεν αναμένεται νωρίτερα από το καλοκαίρι,  θα ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο των διεκδικούμενων αναδρομικών για το σύνολο των συνταξιούχων.
    Ο ΕΦΚΑ επέλεξε να στείλει στο ΣτΕ για οριστική κρίση την αγωγή των 46 συνταξιούχων που διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ, ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο των 46 συνταξιούχων, μέσα σε 10 χρόνια υπήρξαν 27 περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

    «Η κρίση σας πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κράτους αλλά και το δικαίωμα των συνταξιούχων για αξιοπρεπή διαβίωση. Πριν “παγώσουν” οι εκκρεμούσες δίκες, είχαμε 52 δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους συνταξιούχους», τόνισε ο συνήγορος.

    «Αντισυνταγματικές οι περικοπές»

    Στο σύνολο τους, οι δικηγόροι συνταξιούχων και Σωματείων  υποστήριξαν  ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζουν πληθώρα συνταγματικών  διατάξεων, όπως είναι  η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    Ο ΕΦΚΑ, υποστήριξαν οι δικηγόροι, ζητά ουσιαστικά από το ΣτΕ να κρίνει ξανά  το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου για τις περικοπές.

    «Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν  οι δικηγόροι.

    Υποστήριξαν ότι το ΣτΕ δεν μπορεί με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

    Ακόμα, οι δικηγόροι αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.

    Τι υποστηρίζουν  ΕΦΚΑ-Δημόσιο

    «Πρέπει να προασπίσετε το δημόσιο συμφέρον… Κλείσατε την πόρτα και την ανοίξατε με μία νέα βάση», είπαν στους δικαστές οι δικηγόροι ΕΦΚΑ και Δημοσίου.

    Όπως τόνισαν:

    «Υπάρχουν  διεκδικήσεις 21,5 δισ. για συντάξεις και περίπου 5 δισ. για επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι επιδικάσει το δικαστήριο σας θα περικοπεί από το νόμο».

    Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

    -Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε 11 δις ευρώ,

    -Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου)  σε 3,9  δις ευρώ και

    -Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018, 11,5 δις ευρώ.

    Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο  υποστήριξαν ότι ζήτησαν πρότυπη-πιλοτική  δίκη καθώς εκκρεμεί ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός δικών στη Διοικητική Δικαιοσύνη.



    ΣΧΟΛΙΑ