• Κοινωνία

    Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών – Αύριο οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom

    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς


    Το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία θα κάνει την εισήγηση στον πρωθυπουργό για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, υπάρχουν τρία στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων:

    1. ο δείκτης RO παραμένει χαμηλός
    2. τα παιδιά δεν φαίνεται να νοσούν με σοβαρά συμπτώματα
    3. τα παιδιά δεν φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση

    Σημείωσαν ακόμη ότι δεδομένα δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της απόφασης για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

    Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τα δημοτικά ανοίγουν νηπιαγωγεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.

    «Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι θετική, δείχνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση κλίνει προς το άνοιγμα την 1η Ιουνίου.

    Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα.

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από αύριο, Δευτέρα, επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης.

    Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού ενημέρωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.

    Το άνοιγμα της εστίασης

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των εστιατορίων από αύριο, σημειώνοντας ότι «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες» και ότι πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας.

    Για τα δημοτικά, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος.

    «Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για αυτό το θέμα για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος» τόνισε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές.

    Επίσης ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. Αυτά τα συμπεράσματα κάνουν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

    «Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς», για τους οποίους είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ