• Κοινωνία

    Συναγερμός στις Αρχές για την τήρηση των μέτρων τον Δεκαπενταύγουστο

    • NewsRoom
    Οι ανεμβολίαστοι, τα κορονοπάρτι και τα νησιά που βρίσκονται στη μέγγενη


    Κομβική θεωρούν οι ειδικοί την σημερινή ημέρα του Δεκαπενταύγουστου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

    Η έξοδος και των τελευταίων αδειούχων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια και ειδικά προς τα νησιά, ο συνωστισμός στις εκκλησίες για τον εορτασμό της Παναγίας και τα πανηγύρια δημιουργούν συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς, όπως έχουμε δει να γίνεται κι άλλες φορές, (πχ του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη).

    Γι’ αυτό και κυβέρνηση και τοπικές αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

    Αναφορικά με τις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

    Παράλληλα, αυξημένοι θα είναι και οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας από το Λιμενικό Σώμα προκειμένου όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να μην ταξιδεύουν.

    Κι όλα αυτά, ενώ είναι ήδη επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένα νησιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 392 καταγράφονται στην Κρήτη (στο Ηράκλειο 208, στα Χανιά 109, στο Λασίθι 18 και στο Ρέθυμνο 57).

    Επίσης, στη Ρόδο οι μολύνσεις ανήλθαν σε 115 και στην Κέρκυρα σε 52.

    Εξάλλου, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.

    Αυξημένοι έλεγχοι

    Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, για την αποτροπή διασποράς του ιού, θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα νησιά με:

    1. Εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
    2. Επιτήρηση σε εκκλησίες
    3. Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
    4. Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ

    Τι φοβούνται οι ειδικοί

    Υπενθυμίζεται ότι καμπανάκι κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο έκρουσε χθες και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

    «Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό διότι στο νυχτερινό ξεφάντωμα που έχει κυριαρχήσει και έχει φέρει την πανδημία εδώ που είμαστε σήμερα με περίπου 3.500 κρούσματα και περίπου 20-25 νεκρούς κάθε μέρα, θα προστεθούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες που κάποιο συνωστισμό θα έχουν, και κυρίως το εκ των υστέρων οικογενειακό γλέντι και στο οποίο οι νέοι που έχουν ξεφαντώσει θα βρεθούν αγκαλιά με τους πιο ηλικιωμένους που δυστυχώς δεν είναι και όλοι εμβολιασμένοι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ακριβώς τους φόβους των ειδικών για τον Δεκαπενταύγουστο.

    Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να αποφύγουν τους χορούς και την εγγύτητα «διότι υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας». Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

    Κορονοχρέη: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ