• Κοινωνία

    Τραγωδία στην Εύβοια: Έξι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία «Θάλεια», ανάμεσά τους και βρέφος 8 μηνών – 1 αγνοούμενος

    • NewsRoom


    Στους έξι έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Εύβοια, ενώ ανάμεσά τους έχασε τη ζωή του και ένα βρέφος 8 μηνών.

    Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

    Tρίτος νεκρός είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά, παρουσία της Πυροσβεστικής, και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γ. Ψαθά, η οικογένεια διέμενε σε ισόγειο σπίτι, το οποίο πλημμύρισε εύκολα από την υπερχείλιση των ποταμών και τα φονικά νερά παρέσυραν το μωρό μέσα από την κούνια του, με αποτέλεσμα οι γονείς του να το εντοπίσουν λίγο αργότερα μέσα στις λάσπες και ενώ ήταν ήδη αργά.

    Τα άλλα δύο θύματα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν. Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε το πτώμα μιας ακόμα γυναίκας, ηλικίας 38 ετών.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε εκατοντάδες απομακρύνσεις εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρέθηκε όλος ο μηχανισμός.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

    Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά η πρόβλεψη από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες έκανε λόγο για βροχή ύψους 65 χιλιοστών μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ στην περιοχή καταγράφηκε βροχή 350 χιλιοστών σε 6 ώρες.

    Οι πυροσβέστες μεταξύ άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν. Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

    Για την αντιμετώπιση των περιστατικών κινητοποιήθηκαν 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 σωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

    Απεγκλωβισμοί με ελικόπτερο

    Νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

    Στην περιοχή έφτασε ελικόπτερο για να βοηθήσει στους απεγκλωβισμούς, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς είχε καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επέτρεπαν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που είχαν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

    Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.



    ΣΧΟΛΙΑ