• Σεισμοί

    Ζάκυνθος: Πάνω από 20 σεισμοί σε μία μέρα – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο

    • NewsRoom

    Άκης Τσελέντης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος


    Έντονη ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ζακύνθου.

    Μιλώντας στο newsit.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο. «Η περιοχή» σημειώνει, «έχει πάρα πολύ υψηλή σεισμικότητα». «Οι σεισμοί αυτού του μεγέθους» λέει, «είναι στην περιοχή του Ιονίου γενικότερα πάρα πολύ συνηθισμένοι».

    «Εξάλλου» θυμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «σχεδόν πριν από έναν χρόνο έγινε σεισμός 6,8 Ρίχτερ νότια της Ζακύνθου». Κατά τον ίδιο η μετασεισμική ακολουθία εκείνου του σεισμού εξακολουθεί μέχρι σήμερα. «Δεν αποκλείεται» σημειώνει, «οι σεισμοί αυτοί να εντάσσονται σ’ αυτή τη μετασεισμική ακολουθία». «Δεν έχουν πάψει οι μετασεισμοί έκτοτε. Οι μεγάλοι σεισμοί μπορεί να έχουν μετασεισμικές ακολουθίες για χρόνια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό» επισημαίνει.

    Όπως αναφέρει στο newsit.gr, «το εάν είναι προσεισμοί είναι πολύ νωρίς να το δούμε». «Πρέπει» όπως λέει, «να εξελιχθεί το φαινόμενο για δύο – τρεις μέρες και να εκτιμήσουμε το σύνολο, όμως ακόμη δεν είμαστε σ’ αυτό το στάδιο».

    «Στην ευρύτερη γειτονιά θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό παρά την εκτόνωση πέρυσι. Όχι όμως στο ίδιο σημείο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι αυτοί οι σεισμοί προετοιμάζουν κάποιον μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση. στην περιοχή υπάρχουν πολλά και μεγάλα ρήγματα τα οποία κατά καιρούς δίνουν μεγάλους σεισμούς» προσθέτει.

    «Άλλωστε» θυμίζει «το 2014 είχαμε σεισμό 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, το 2015 είχε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό στη Λευκάδα και πέρυσι είχαμε επίσης μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο». «Η περιοχή αυτή δίνει τακτικά μεγάλους σεισμούς, όμως το πότε θα είναι ο επόμενος και που ακριβώς δεν το γνωρίζουμε» σημειώνει.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «για να μπορέσουμε να δούμε αν ο περσινός σεισμός ενεργοποίησε κάποιο άλλο ρήγμα, θα έπρεπε να έχει γίνει επισταμένη έρευνα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχω υπ’ όψιν κάποια έρευνα που να έχει δείξει κάτι τέτοιο».

    Σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα tempo24.news προχώρησε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν από τα ξημερώματα το νησί μας.

    «Παρατηρείται μια μικρή διέγερση στον κόλπο του Λαγάνα που μάλλον εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του 4,4. Το Γεωδυναμικό έχει δίκτυο στην περιοχή και παρακολουθεί το φαινόμενο. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μία σεισμική διέγερση στην ευρύτερη περιοχή». 



    ΣΧΟΛΙΑ