• Σεισμοί

    Σεισμός στην Τουρκία: Τους 2.300 φτάνουν πλέον οι νεκροί, πάνω από 7.000 οι τραυματίες (upd)

    • NewsRoom


    Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    Ειδικότερα, οι νεκροί φτάνουν πια τους  τους 2.30ο στις δύο χώρες, καθώς σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία, 1.498 είναι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 802 στη Συρία.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες και 2.834 κτίρια έχουν καταστραφεί.

    Πάνω από 120 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ισχυρός μετασεισμός είχε μεγέθους 7,5 βαθμών (κατ΄άλλες μετρήσεις 7,7) και σημειώθηκε σε βάθος 2 χιλιομέτρων με επίκεντρο το Ελμπιστάν.

    Ο αρχικός σεισμός,  μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας), ενώ είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς, στην περιοχή Παζάρτσικ. Ο σεισμός συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται περίπου  60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 17,9 χιλιομέτρων.

    Ο σεισμός έπληξε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

    Μεταξύ άλλων, έχουν πληγεί και αρχαιολογικοί χώροι στην Τουρκία και τη Συρία, μεταξύ των οποίων και η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

    “Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

    “Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό”, πρόσθεσε.

    “Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά”, υπογράμμισε.

    Με εντολή Μητσοτάκη μεταβαίνει η 1η ΕΜΑΚ με δυο σκύλους για να βοηθήσει στις έρευνες

    Τις δυνάμεις που κινητοποιεί η Ελλάδα για να βοηθήσουν την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ  που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

    Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5)  γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

    Η αποστολή αναχώρησε νωρίς το απόγευμα με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μάλιστα, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα ευχαρίστησε τη χώρα για την άμεση ανταπόκρισή της με ανάρτησή της στα social media.

    Νωρίτερα, τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, εξέφρασε νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως θα ενεργοποιηθούν άμεσα πόροι και θα σταλεί βοήθεια στις δυο χώρες, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους επλήγησαν.

    «Βαθιά θλίψη για την καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα», έγραψε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

    «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

    «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

    Διεθνής βοήθεια

    Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία.

    Παρά τις διμερείς εντάσεις και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

    Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

    H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

    Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

    Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

    Από τους ισχυρότερους σεισμούς εδώ κι έναν αιώνα

    Τόσο ο κύριος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, όσο και ο ισχυρός μετασεισμός των 7,5 Ρίχτερ συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων που χτύπησαν το έδαφος της Τουρκίας τον τελευταίο αιώνα.

    Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

    Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

    Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

    Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

    Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.



    ΣΧΟΛΙΑ