• Σεισμοί

    Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες από τις ζημιές – Τι λένε οι σεισμολόγοι

    • NewsRoom
    Σεισμός - Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ευθύμης Λέκκας - Άκης Τσελέντης

    Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Ευθύμης Λέκκας – Άκης Τσελέντης


    Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην Εύβοια από τον μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να βγούν στους δρόμους.

    Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο είναι 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10,7 χιλιόμετρα.

    Μάλιστα η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην Αττική και είχε και αρκετά μεγάλη διάρκεια.

    H δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ καταγράφηκαν ζημιές σε καταστήματα και κατολισθήσεις. 

    Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταφτάνουν από το Μαντούδι, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να… πηγαινοέρχονται ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.

    Οι εκτιμήσεις των επιστημώνων για την ώρα είναι αρκετά επιφυλακτικές, καθώς μελετούν το φαινόμενο.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του evima.gr, τόσο σε σχολεία όσο και σε σπίτια και καταστήματα, άπαντες βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους υπό τον φόβο μίας νέας δόνησης.

    Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στους δρόμους αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

    Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημίες είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου στο evima.gr.

    Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» την Εύβοια (video)

    Το evima.gr παρουσιάζει το πρώτο αποκλειστικό βίντεο από την στιγμή του μεγάλου σεισμού των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο Μαντούδι Ευβοίας.

    Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του evima.gr, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω.

    Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

    Σε εξέλιξη οι έλεγχοι στα χωριά

    Μικρές κατολισθήσεις σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά της κεντρικής Εύβοιας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μετά τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

    Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

    Κλειστά σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας

    Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους.

    «Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

    «Βόμβα» Παπαδόπουλου: Μπορεί τα 5.2 ρίχτερ στην Εύβοια να μην ήταν ο κύριος σεισμός

    Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με evima.gr, τόνισε πως, «η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο».

    Στην συνέχεια ανέφερε πως, «η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο».

    «Χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου»

    «Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

    Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια, βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος.

    Στη συνέχεια ο σειμολόγος αναφέρθηκε στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν λέγοντας πως «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη»

    Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ο Κώστας Παπαζάχος είπε – μεταξύ άλλων – ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

    Λέκκας: Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση

    Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

    «Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

    Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

    Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τα δεδομένα.» Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί.»

    Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για σεισμούς τέτοιου μεγέθους ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

    Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

    Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

    Σύμφωνα με την ανάλυσή του η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική» προσθέτοντας ότι «θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι’ αυτό, όπως σημειώνει «απαιτείται προσοχή».

    Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

    Κατά τον Άκη Τσελέντη αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

    Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

    Διαβάστε επίσης:

    Σεισμός: Τι λένε οι επιστήμονες για το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Εύβοια

    Μεγάλος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Μαντούδι Ευβοίας – Αισθητός και στην Αττική

    Καιρός: Επιδείνωση από το απόγευμα – Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα



    ΣΧΟΛΙΑ