• Σεισμοί

    Σεισμός: Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας – Καταγράφονται ζημιές στον Δήμο Ζαχάρως

    • NewsRoom
    seismos - σεισμός


    Έντονα αισθητός έγινε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 09:12 το πρωί της Παρασκευής σε θαλάσσιο χώρο κοντά στις Στροφάδες.

    Εκτός από τα σχολεία της Ηλείας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, το συντονιστικό όργανο αποφάσισε επίσης να ελέγξουν οι τεχνικές υπηρεσίες όλα τα δημόσια κτίρια για τυχόν προβλήματα ή ζημιές από τους σεισμούς.

    Στο μεταξύ, στον Δήμο Ζαχάρως «έχουν καταγραφεί ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταδίου», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κώστας Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν αποκλείεται να κλείσουν για λόγους προστασίας».

    Ακόμη, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουν καταγραφεί ρωγμές σε παλιά γεφύρια και σε παλιά σπίτια, καθώς και σε μαντρότοιχους σπιτιών μέσα στην πόλη της Ζαχάρως». Πάντως, όπως επεσήμανε, «συνολική εικόνα για τις ζημιές θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των μηχανικών».

    Καραστάθης: Μακριά από τις ακτές ο σεισμός

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι προηγήθηκε μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, ενώ σχεδόν ένα λεπτό αργότερα ακολούθησε στις 09.12 η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7.

    «Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και προσθέτει ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

    «Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά από ένα 24ωρο τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και προσθέτει ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

    Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ενώ ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο και δεν συντρέχει ανησυχία. Πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

    Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

    «Δεν μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

    ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

    Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου – Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας



    ΣΧΟΛΙΑ