• Σεισμοί

    Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες

    Από τον σεισμό στις Φιλιππίνες


    Μια σειρά από ισχυρούς, διαδοχικούς σεισμούς έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα στις Φιλιππίνες.

    Ο τραγικός απολογισμός των σεισμικών δονήσεων μετρά ήδη οκτώ νεκρούς, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες που έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, οι δύο σεισμοί σημειώθηκαν στην επαρχία Μπατάν των Φιλιππίνων με χρονική διαφορά ορισμένων ωρών. Η επαρχία Μπατάν είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, ανοιχτά της Λουζόν, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νήσο των Φιλιππίνων.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναμετέδωσαν ότι οι κάτοικοι άρχισαν να βγαίνουν τρομοκρατημένοι από τα σπίτια τους, ενώ οι πρώτες εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν κατοικίες που έχουν καταρρεύσει και δρόμους που έχουν αποκλειστεί.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικής USGS, οι δύο διαδοχικοί σεισμοί που έλαβαν χώρα ήταν μεγέθους 5,4 και 5,9 βαθμών αντίστοιχα. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι δεν έχει εκδοθεί, προς το παρόν, κάποια προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής κοιμούνταν την ώρα που σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση γύρω στις 04:15 τοπική ώρα (23:15 ώρα Ελλάδος).

    Αναφορικά με τα θύματα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τις Φιλιππίνες, ο Ραούλ ντε Σάγκον, δήμαρχος της Ιτμπαγιάτ, στην επαρχία Μπατάν, δήλωσε στο AFP ότι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν. Ο ίδιος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει την σοβαρότητα της κατάστασης των τραυματιών.

    Λόγω της ώρας που σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση πολλοί κάτοικοι βρισκόντουσαν μέσα στα σπίτια τους, δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ούζι Βίλα.

    Ιατρικές ομάδες και σωστικά συνεργεία καταφθάνουν στα νησιά που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

    Ταυτόχρονα, ο στρατός κινητοποίησε επίσης ένα αεροσκάφος για την αποστολή προμηθειών και τη διακομιδή τραυματιών, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής Ρικάρντο Τζάλαντ.

    «Είναι τραυματική εμπειρία. Ακόμη αισθανόμαστε ισχυρούς μετασεισμούς», δήλωσε στο Reuters η Έντνα Γκάτο, μια δασκάλα στην πόλη Ιτμπαγιάτ, από έναν ανοιχτό χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άνθρωποι. «Τα καινούργια σπίτια υπέστησαν ζημιές και τα παλιά που συντηρούσαμε καταστράφηκαν τελείως», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

    Σημειώνεται ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν μέρος του «Δακτυλίου της Φωτιάς», όπως ονομάζεται η σεισμογενής περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά σεισμοί και να υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες, άλλοι δύο ισχυροί σεισμοί είχαν σημειωθεί στην χώρα, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.



    ΣΧΟΛΙΑ