• Σεισμοί

    Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι και 11 τραυματίες, κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησίες (video)

    • NewsRoom


    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 9:17 το πρωί της Δευτέρας, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον έντεκα τραυματίες.

    Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 5,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης.

    Το εστιακό βάθος της ισχυρής δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

    Στις 9:27 ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ενώ καταγράφηκε ακόμα ένας μεγάλος μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ.

    Συνεχής είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς και άνω των 4 Ρίχτερ. Μάλιστα, στις 14:02 το μεσημέρι, καταγράφηκε σεισμός εντάσεως 4,8 Ρίχτερ.

    Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να βγει έντρομος στους δρόμους του Ηρακλείου. Μάλιστα, αρκετοί φαίνεται να είναι και οι τραυματισμένοι άνθρωποι στις γύρω περιοχές, ενώ υπάρχει και ένας νεκρός. Πρόκειται για έναν εργάτη σε εκκλησία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος καταπλακώθηκε από τον τρούλο.

    Ο άτυχος άνδρας, 62 ετών και πατέρας δύο παιδιών, ήταν οικοδόμος και εργαζόταν μαζί με τον γιο του στην εκκλησία προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπήρχαν. Ανασύρθηκε νωρίτερα νεκρός από τα ερείπια. Ο γιος του είναι μεταξύ των τραυματιών και φέρεται να έχει υποστεί κατάγματα.

    Την ίδια ώρα ακόμη δύο άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους στο Αρκαλοχώρι. Πρόκειται για τους γονείς της προέδρου της κοινότητας Αρκαλοχωρίου, Χρυσούλας Κεγκέρογλου.

    Στο μεταξύ, έντεκα τραυματίες (επτά με ελαφρές εκδορές και δύο με κατάγματα) έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία/κέντρα Υγειας.

    Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

    Ήδη στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που είναι έτοιμα να συνδράμουν σε κάθε περιστατικό. Στην περιοχή σπεύδει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

    Παράλληλα, γονείς ειδοποιήθηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

    Σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

    Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρεται ένας νεκρός και εννέα τραυματίες, ενώ έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει νεώτερη ενημέρωση.

    Ζημιές σε παλαιά κτήρια

    Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το cretalive έκαναν λόγο για ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βράχους που έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτήριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη δόνηση. Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές, αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.

    Πέτρες έχουν πέσει στους δρόμους και τζάμια έχουν σπάσει. Οι παρακάτω εικόνες, που δημοσίευσε το cretalive, στην περιοχή σοκάρουν.

    Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

    Παράλληλα, εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, μετά τον κύριο σεισμό, αλλά και τους μετασεισμούς.

    6 Ρίχτερ δίνει το Ευρωμεσογειακό

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι, το ευρωμεσογειακό έκανε λόγο αρχικά για σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ενώ αναθεώρησε σε 6 Ρίχτερ.

    Δείτε βίντεο από τον ΑΝΤ1:

    Δείτε βίντεο από την ΕΡΤ:

    Δείτε βίντεο από το Twitter:

    Δείτε βίντεο από το OPEN:

    Διαβάστε επίσης:

    Λέκκας για σεισμούς στη Θήβα: Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, δεκάδες δονήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ