• Κοινωνία

    Σε ποιο κορυφαίο παγκόσμιο λιμάνι κατασχέθηκαν πάνω από 120 τόνοι κοκαΐνης

    • Bloomberg
    To λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ

    To λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ


    Ρεκόρ σε κατασχεμένη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, κατέγραψε φέτος το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και μοχλός του παγκόσμιου εμπορίου.

    Ειδικότερα, οι βελγικές αρχές κατέσχεσαν 121 τόνους κοκαΐνης, καταγράφοντας μια αύξηση 10% από το προηγούμενο έτος.

    Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα από τις ομοσπονδιακές τελωνειακές αρχές του Βελγίου και το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν τον μεγάλο ρόλο της χώρας στην τεράστια αγορά παράνομων ουσιών της Ευρώπης.

    Το πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση καθώς η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα εξαπλώνονται σε πολλές βελγικές πόλεις.

    Τον Δεκέμβριο, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε έναν από τους πιο κοσμικούς εμπορικούς δρόμους των Βρυξελλών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό, σχετίζεται με ναρκωτικά.

    Η πιο συχνές προελεύσεις των ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι ο Ισημερινός, η Δυτική Αφρική, η Βραζιλία και η Κολομβία, αν και οι αρχές σημειώνουν ότι οι αποστολές από τη Δυτική Αφρική προέρχονται από τη Λατινική Αμερική.

    Τα στοιχεία της κατάσχεσης ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη από τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ και τον Υπουργό Παροχών και Τελωνείων της Ολλανδίας Aukje de Vries.

    Την ίδια στιγμή, αύξηση σημειώθηκε και στην Ολλανδία, καθώς οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν 60 τόνους κοκαΐνης το 2023, από 51 τόνους το 2022, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εντοπίζονται στα λιμάνια του Ρότερνταμ και του Βλίσσινγκεν.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο ενέκρινε έναν “οδικό χάρτη” για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την διακίνηση ναρκωτικών, ο οποίος περιελάμβανε τη σύσταση μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών λιμανιών, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλίνκεν από Νταβός: Ζητείται η παρέμβαση των ΗΠΑ σε πληθώρα διεθνών κρίσεων 

    Πούτιν και Ραϊσί θα υπογράψουν σύντομα νέα διακρατική συνθήκη

    Από αεροσυνοδός…πρόεδρος της Japan Airlines – Ποια είναι η Mitsuko Tottori



    ΣΧΟΛΙΑ