• Κοινωνία

    Σε αναζήτηση «ιερού» συμβιβασμού κυβέρνηση και εκκλησία για τις λειτουργίες τις ημέρες των γιορτών

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου


    Με τους επιδημιολογικούς δείκτες και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων απάντησε ο πρωθυπουργός σε εκείνους τους ιερείς που ζητούν περισσότερες λειτουργίες και περισσότερους πιστούς μέσα στις εκκλησίες τις ημέρες των φετινών γιορτών.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος αναρρώνει από τον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και τον παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση -όπως είπε- θα ακολουθήσει.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

    Μετά την επικοινωνία του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με κύριο αντικείμενο την λειτουργία των εκκλησιών.

    Για τους ιερείς «αγκάθι» είναι ο αριθμός των πιστών στο εσωτερικό των ναών.

    Συγκεκριμένα θέλουν επίσης να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες όλες τις ημέρες και να υπάρχει αναλογικότητα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των ναών, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων, όπως δήλωσε ο πατήρ Γιώργος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας στην ΕΡΤ.

    Η Εκκλησία προτείνει:

    1. να επιτραπεί η ατομική λατρεία από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών
    2. να υπάρξει ακόμα μία Λειτουργία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εκτός από εκείνη των Χριστουγέννων και των Φώτων, μαζί με τη δυνατότητα για διπλές Λειτουργίες
    3. να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

    Προαναγγέλλοντας χθες την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα εξεταστεί εάν υπάρχει περιθώριο «μεγαλύτερης ευελιξίας» για τις ημέρες των εορτών, δηλαδή να προστεθεί μία ακόμη ημέρα στις λειτουργίες.

    Όμως, ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται να αλλάξει το όριο στον αριθμό των πιστών (9 άτομα σε εκκλησίες και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) που έχει αποφασιστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Η Εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις οδηγίες των ειδικών

    Το άνοιγμα των εκκλησιών ένας ακόμη γρίφος για την κυβέρνηση – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο



    ΣΧΟΛΙΑ