• Κοινωνία

    Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου: Η φονικότερη επίθεση στο Παρίσι που άφησε πίσω της 138 νεκρούς

    • NewsRoom

    Συγγενείς των θυμάτων έξω από το θέατρο Bataclan


    Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονικότερη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Ο απολογισμός ήταν 138 νεκροί και 350 τραυματίες οι οποίοι βύθισαν σε πένθος, αλλά και τρόμο τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη.

    Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

    Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

    Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

    Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

    Στις 21.36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννιά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

    Περί τις 21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.

    Οι περισσότεροι νεκροί όμως, 90 τον αριθμό, υπήρξαν στο Bataclan όπου η αρχική ομηρία μετατράπηκε σε σφαγή. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, οι 1.500 θεατές της συναυλίας, άκουσαν αρχικά του τέσσερις μαυροντυμένους άνδρες να φωνάζουν «Αλλάχ Άκμπαρ» και αμέσως να επιτίθονται στο πλήθος με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες.

    Οι περισσότεροι από τους θαμώνες αλλά και το συγκρότημα κατάφεραν να φύγουν, αλλά οι άντρες κράτησαν 60-100 ομήρους μόλις η αστυνομία έφτασε έξω από το θέατρο. Φώναζαν για την δράση της Γαλλίας στη Συρία. Οι πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο συνεχίζονταν.

    Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα η αστυνομία επιχείρησε έφοδο, μετά από αναφορές πως οι δράστες είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους. Η ομηρία έληξε λίγο πριν από τη 1, με τον θάνατο των ενόπλων.

    Δράστες των επιθέσεων, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Φρανσουά  Ολλάντ στις 14 Νοεμβρίου, ήταν «το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια». Οι περισσότεροι δράστες σκοτώθηκαν είτε με γιλέκα αυτοκτονίας είτε από την αστυνομία.

    Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές αναζητούσαν ακόμα τους ενόχους των 11 δολοφονιών στο εστιατόριο La Petit Cambodge.

    Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη επαινώντας την «ηρωική πράξη των αδερφών τους». Ανακοίνωσαν μάλιστα πως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και τριήμερο πένθος.

    Η τρομοκρατία όμως δε σταμάτησε, καθώς λίγους μήνες αργότερα, χτύπησε και τις Βρυξέλλες…

     



    ΣΧΟΛΙΑ