• Κοινωνία

    Ρωσία: Πρόστιμα σε Twitter και Facebook για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων

    • NewsRoom


    Το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών (58.000 ευρώ) τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook, για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    Την αγωγή κατά του Twitter κατέθεσε η εποπτική αρχή ελέγχου μέσων ενημέρωσης (Roskomnadzor), καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία για τους Ρώσους χρήστες. Στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ούτε του Twitter ούτε της Roskomnadzor. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το Twitter θα πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο σε διάστημα 60 ημερών.

    Σύμφωνα με τις τροπολογίες που συμπεριελήφθησαν στον νόμο «Περί προσωπικών δεδομένων», οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, τα στοιχεία για τους Ρώσους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να φυλάσσονται στην Ρωσία. Εξαιτίας της μη τήρησης αυτής της απαίτησης που επιβάλλει η ρωσική νομοθεσία, το 2016 στην Ρωσία μπλοκαρίστηκε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Για τον ίδιο λόγο, το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο επίσης 4 εκατ. ρουβλιών (58.000 ευρώ) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    «Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Facebook παραβίασε την παράγραφο 8 του άρθρου 13.11 του Κώδικα διοικητικών νομοθετικών παραβιάσεων (“Παραβίαση της νομοθεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των προσωπικών δεδομένων”) και ορίζει πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλιών», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι το Facebook, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 10 ημερών.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο διοικητικού χαρακτήρα παραβιάσεων της νομοθεσίας, το οποίο συνέταξε η εποπτική αρχή ελέγχου μέσων ενημέρωσης (Roskomnadzor), στις 31 Ιανουαρίου η εταιρεία Facebook Inc., που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, δεν είχε εξασφαλίσει τη φύλαξη των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων χρηστών στην επικράτεια της Ρωσίας. Σύμφωνα με την δικαστή Αλεξάντρα Μιχαήλοβα, η Roskomnadzor είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές στην Facebook με την παράκληση να διατηρεί στη Ρωσία τα δεδομένα των Ρώσων χρηστών, οι οποίες ωστόσο έμειναν αναπάντητες.



    ΣΧΟΛΙΑ