• Κοινωνία

    Ρένα Δούρου ως ύποπτη στους εισαγγελείς: «Άλλοι έχουν ευθύνη για το Μάτι. Όχι εγώ…»

    Ρένα Δούρου, Βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια «Δυτικός Τομέας Αθήνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

    Ρένα Δούρου, Βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια «Δυτικός Τομέας Αθήνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


    Αποποιείται κάθε ευθύνης για την εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς στο Μάτι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και «δείχνει» την Πυροσβεστική για ενέργειες που όφειλε, αλλά δεν έκανε. Η κα Δούρου απέστειλε μέσω των συνηγόρων της το υπόμνημα των εξηγήσεων της καθώς είναι μία εκ των 21 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που έχουν κληθεί ως ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων για τα όσα έπραξαν ή δεν έπραξαν την αποφράδα 23η Ιουλίου.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα της η περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν αρμοδιότητα για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αλλά μόνο να συνεισφέρουν την πυροσβεστική με την αποστολή μηχανημάτων και υδροφόρων. Στην πυροσβεστική επιρρίπτει ευθύνες και για τη μη εκκένωση της φλεγόμενης περιοχής, καθώς όπως λέει, δεν απέστειλε σχετική εισήγηση προς την Περιφέρεια.

    «Η Πυροσβεστική έπρεπε να ζητήσει εκκένωση»

    Στο υπόμνημα της η περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ορίζει ρητά ότι η Πυροσβεστική οφείλει να εισηγηθεί εγκαίρως την εκκένωση κατοικημένης περιοχής στο δήμαρχο, αν η πυρκαγιά αφορά έναν δήμο, ή την Περιφέρεια, αν αφορά πάνω από δύο Δήμους.

    Αναφέρει η κα Δούρου:

    «Η Περιφέρεια Αττικής ουδέποτε έλαβε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Στην Περιφέρεια δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη σχετικής αποφάσεως, διότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε άλλωστε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έγινε αντιληπτή από την ίδια την Πυροσβεστική εγκαίρως η κατεύθυνση της πυρκαγιάς».

    «Σε κάθε περίπτωση, η σχετική εισήγηση θα έπρεπε να γίνει σε χρόνο που θα επέτρεπε την υλοποίηση της δράσης ως προληπτικού μέτρου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οργανωμένα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν εν είδει αντιδράσεων σε καταστάσεις ανάγκης (παρών και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος). Τέτοια αντίδραση είναι δυνατή μόνον ως απεγκλωβισμός ή διάσωση και συνιστά τον κεντρικό πυρήνα του έργου της Πυροσβεστικής».

    Κατά την κα Δούρου «ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει εγκαίρως και επακριβώς τα όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η δράση, με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς», καθώς και στο σημείο 5.13.2 («σχέδιο δράσης»):

    «Οι δράσεις που προοδευτικά υλοποιούνται σε μια οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών περιγράφονται ως εξής: Εκτίμηση κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, προς τον αρμόδιο Δήμαρχο. Σημειωτέον ότι, η λήψη της απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής, δεν προϋποθέτει τη σύγκληση ΣΟΠΠ, του οποίου ο ρόλος είναι υποβοηθητικός της Περιφέρειας».

    Η κα Δούρου υποστηρίζει ότι όταν η Περιφέρεια ενημερώθηκε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς το Nέο Βουτζά – Μάτι, είχε ήδη παρέλθει προ πολλού ο κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης και επικαλείται την κατάθεση του Υποστράτηγου Πυροσβεστικής Ράμφου:

    «Από τη μικρή επιφάνεια της περιοχής και η πύκνωση του πολεοδομικού ιστού που υπάρχει στο σημείο με το συνδυασμό του δάσους δημιουργούσε μια κατάσταση από την οποία για να διαφύγει κόσμος με ασφάλεια αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίς. Οποιαδήποτε προσπάθεια αργότερα θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και μοιραία για την απομάκρυνση του κόσμου με λεωφορεία».

    «Οι δικές μου ενέργειες»

    Πώς ενήργησε η περιφερειάρχης Αττικής την ημέρα Κινέτα και Μάτι ήταν στο έλεος της φωτιάς;

    «Από το πρωί της 23.7.2018 βρισκόμουν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δηλαδή στα γραφεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετέχοντας σε αλλεπάλληλες διαδικασίες/συσκέψεις και φροντίζοντας για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Κέντρου Επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα (Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, Ν. Βουτζάς, Κάλαμος). Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα ακόμη και μέχρι τις 18:30 δεν είχε ελεγχθεί, τούτο δε προκαλούσε επιπρόσθετη ανησυχία λόγω των διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Η πολλαπλότητα των μετώπων και η γρήγορη εξέλιξη των πυρκαγιών επέβαλαν την προσωπική μου παρουσία στο συντονιστικό κέντρο, ώστε να ικανοποιηθούν εγκαίρως και αποτελεσματικώς όλα τα αιτήματα της πυροσβεστικής.

    Παράλληλα οι αρμόδιοι της Περιφέρειας μετέβησαν, κατ’ εντολή μου στα τρία σοβαρά μέτωπα φωτιάς, ήτοι ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου μετέβη στην Κινέτα ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γεώργιος Καραμέρος στο Νταού Πεντέλης και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής προστασίας Ι. Τσούπρα στο Ν. Βουτζά.

    Αμέσως μετά την ενημέρωση ότι η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος (18:44!), συγκάλεσα ΣΟΠΠ (στις 19:00) και μάλιστα αυτοβούλως, και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω. Σε κάθε περίπτωση, η δυνητική σύγκληση του εν λόγω συντονιστικού οργάνου δεν συνδέεται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή/και την διάσωση των πολιτών, παρά μόνον με την υποβοήθηση του συντονιστικού έργου της περιφέρειας προς διάθεση των αιτούμενων μέσων.

    Δεδομένου ότι η Περιφέρεια είχε ήδη ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικώς και ανταποκρινόταν συνεχώς στα αιτήματα της Πυροσβεστικής (ίδετε και από 31.7.2018 ενημερωτικό σημείωμα του Αν. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής εντός της δικογραφίας), η σύγκληση ή μη του ΣΟΠΠ, είναι ποινικώς αδιάφορη. Στις 19:30 μετέβην στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής για να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του ΚΣΟΠΠ, προς αναζήτηση εγκυρότερης και συνολικότερης ενημέρωσης, όπου παρέμεινα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης».

    Η Ρένα Δούρου, με το υπόμνημα της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ψυχών στην Ανατολική Αττική, η οποία, όπως λέει, είναι μια ανείπωτη τραγωδία που την έχει σημαδέψει και θα της προκαλεί για πάντα οδύνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλίας Ψινάκης: Έπραξα το καθήκον μου, δεν ευθύνομαι για την τραγωδία στο Μάτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης θα καταθέσουν στη δίκη του C4I

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δέκα μονάδες το προβάδισμα του Γ. Πατούλη από την Ρ. Δούρου



    ΣΧΟΛΙΑ