• Κοινωνία

    Ραγδαίες εξελίξεις για το ουκρανικό Boeing: Το Ιράν στέλνει μπουλντόζες- «Συγκάλυψη στοιχείων» απαντούν οι ΗΠΑ

    • NewsRoom

    Από το αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται στον τόπο όπου έλαβε χώρα το αεροπορικό δυστύχημα του ουκρανικού Boeing, στην Τεχεράνη, το οποίο έπεσε λίγη μόνο ώρα αφότου είχε απογειωθεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

    Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Ιράν να στέλνει μπουλντόζες στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, παρέμβαση που ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ή ακόμη και να καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία, που θα οδηγούσαν στην λύση του γρίφου της αιτίας που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία.

    Οι εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος, που έρχονται στη δημοσιότητα, δείχνουν τουλάχιστον μία μπουλντόζα να εργάζεται ανάμεσα στα συντρίμμια του μοιραίου Boeing 737-800, την ώρα που η κόντρα, με πρωταγωνιστές το Ιράν και τις ΗΠΑ, αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος μαίνεται, με την αμερικανική πλευρά – και όσους την στηρίζουν – να διατείνεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, και την Τεχεράνη να απαντά ότι πρόκειται για μία προσπάθεια «ψυχολογικού πολέμου» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

    «Πώς θα μπορούσε ένα αντιαεροπορικό σύστημα να καταρρίψει το αεροσκάφος; Δεν πετούσε σε ζώνη ασφαλείας», υποστήριξε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, Αλί Αμπεντζαντέχ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη, ξεκαθαρίζοντας πως «ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτό το αεροπλάνο δεν επλήγη από πύραυλο».

    «Οι πληροφορίες (που περιέχονται) στα μαύρα κουτιά (του αεροσκάφους) είναι κρίσιμης σημασίας» για την έρευνα και «οποιαδήποτε δήλωση γίνεται προτού εξαχθούν τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί επίσημη άποψη», πρόσθεσε.

    Ένας ερευνητής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες, εξηγώντας ότι απεικονίζουν βαριά μηχανήματα στο σημείο κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν.

    «Θεωρώ ανησυχητικές αυτές τις φωτογραφίες, επειδή μπορεί να πρόκειται για σκηνή εγκλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιανκάρλο Φιορέλα, μιλώντας στο βρετανικό Channel 4 News. «Αν πρόκειται για κατάρριψη, δεν πρέπει να πειραχτεί το σημείο της συντριβής προτού διεξαχθεί έρευνα και δεν είμαι σίγουρος ότι διεξήχθη».

    Την ίδια ώρα, ένας συνάδελφός του στον ίδιο ερευνητικό ιστότοπο, ο Έλιοτ Χίγκινς σημειώνει ότι, αν πειραχτούν τα συντρίμμια, «θα είναι σχεδόν αδύνατο» να γίνει ενδελεχής έρευνα στο σημείο. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ουσιαστικά κατηγορούν το Ιράν για προσπάθεια συγκάλυψης.

    Σημειώνεται ότι το παραμικρό στοιχείο από το σημείο της συντριβής θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο ως προς το να φωτιστούν τα αίτια του δυστυχήματος, η λύση του οποίου μοιάζει να εξελίσσεται σε θρίλερ, αλλά και να ανάγεται σε ζήτημα εθνική κόντρας ανάμεσα στις ούτως ή άλλως αντιμαχόμενες ΗΠΑ και Ιράν.

    Η παρουσία βαρέων μηχανημάτων στο σημείο της συντριβής είναι ένα από τα προβλήματα που περιπλέκουν τη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας. Παράλληλα, οι ενέργειες του Ιράν είναι αντιφατικές, καθώς, από τη μία, απηύθυνε κάλεσμα προς τις ΗΠΑ να στείλουν ειδικό από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, ωστόσο, την ίδια ώρα η Τεχεράνη αρνήθηκε να παραδώσει στην κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους Boeing ή τις ΗΠΑ τα μαύρα κουτιά, που, όπως λένε οι Ιρανοί, είναι μερικώς κατεστραμμένα και έχουν χαθεί ορισμένα στοιχεία από τη μνήμη τους.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε νεότερη δήλωση αναφορικά με τις εξελίξεις της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι το σενάριο της κατάρριψης του αεροσκάφους από ιρανικό πύραυλο δεν έχουν αποκλειστεί, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται έως αυτή την ώρα.

    «Το σενάριο να χτυπήθηκε το αεροσκάφος από πύραυλο δεν έχει αποκλεισθεί, αλλά ούτε και επαληθευθεί», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων από τους αρχηγούς κρατών στα media, καλούμε τους διεθνείς μας εταίρους -κυρίως τις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου- να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν στη συντριβή του αεροσκάφους στην επιτροπή που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

    Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνδράμει στις έρευνες των ουκρανικών αρχών, παρέχοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο αργότερα σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ