• Κοινωνία

    Προσφυγή στο ΣτΕ: Ζητούν ακύρωση του «παγώματος» χορήγησης ασύλου

    ΣΤΕ


    Την ακύρωση της αναστολής χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν 3 Αφγανές και τα 7 ανήλικα παιδιά τους που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η κυβερνητική απόφαση ελήφθη αρχές Μαρτίου και τέθηκε σε εφαρμογή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδρομικά από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτή, αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

    Ορίζεται μάλιστα, η επιστροφή των ατόμων αυτών, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους και η δυνατότητα παράτασης της αναστολής και πέραν του Μαρτίου.

    Ήταν μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τις βίαιες προσπάθειες χιλιάδων μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

    «Η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας», ήταν το σκεπτικό της κυβέρνησης για να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου για ένα μήνα.

    Τι υποστηρίζουν οι Αφγανές

    Οι 3 Αφγανές, εκ των οποίων η μία είναι έγκυος, υποστηρίζουν ότι το «πάγωμα» του ασύλου στερεί στις ίδιες και τα ανήλικα παιδιά τους το δικαίωμα να αιτηθούν διεθνή προστασία, κάτι που παραβιάζει  το Σύνταγμα και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα οποία προστατεύουν πρόσφυγες και μετανάστες.

    Με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε εφαρμογή της οποίας οι ίδιες  και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματός  να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

    Η νομική  υπηρεσία  του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κατέθεσε την προσφυγή για τους συνολικά 10 μετανάστες από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στη Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

    Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, «σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου  και ο μόνος νομικός  δρόμος  αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελληνική Πολιτεία έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο».

    Η συζήτηση του αιτήματος ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις Σεπτεμβρίου του 2020, στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ ενώ άμεσα αναμένεται να κριθεί το αίτημα προσωρινής διαταγής και η αίτηση αναστολής της ΠΝΠ που επίσης κατέθεσαν οι δέκα μετανάστες.



    ΣΧΟΛΙΑ