• Κοινωνία

    Προς αναβολή το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα γίνει με εστίαση και σχολεία


    Όπως όλα δείχνουν, το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

    Ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, αλλά και των αρχαιολογικών χώρων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η περεταίρω λειτουργία της κοινωνίας αναβάλλεται για μία ακόμη φορά.

    Από κοινού ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και οι ειδικοί έχουν κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την ώρα που οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία έχουν φτάσει τους 681.

    Την ίδια εκτίμηση, ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

    «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

    Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων αναφέρθηκε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι μελλοντικά οι αγορές από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

    Με τη σειρά τους, περεταίρω καθυστέρηση στο άνοιγμα φαίνεται πως θα έχουν τόσο τα σχολεία, όσο και η εστίαση.

    «Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας “αγκομαχάει” και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποια η σχέση του κορονοϊού με τον ύπνο – Νέα διεθνής έρευνα απαντά

    Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τη 18η Απριλίου-Τα πάντα κλειστά από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα

    Δ. Σαρηγιάννης στο mononews: Ομαλή η τουριστική σεζόν, αν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα – Οι προτάσεις του καθηγητή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ