• Κοινωνία

    Πορτογαλία: Οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa απεργούν διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις

    Πορτογαλία


    Οι μισθωτοί του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων Lusa ξεκίνησαν σήμερα τετραήμερη απεργία διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

    Σημείωμα της διεύθυνσης ενημέρωσης που εστάλη στους πελάτες του Lusa τα μεσάνυχτα τοπική ώρα αναφέρει πως «οι υπηρεσίες μπορεί να διαταραχθούν στη διάρκεια αυτής της περιόδου».

    Για σήμερα προβλέπονται διαδηλώσεις μπροστά από την έδρα του Lusa στη Λισαβόνα και στα γραφεία του πρακτορείου στο Πόρτο. Αύριο Παρασκευή, προβλέπεται συγκέντρωση μπροστά στην επίσημη κατοικία του Πορτογάλου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

    Τα τρία συνδικάτα των εργαζομένων στο πρακτορείο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την απεργιακή κινητοποίησή τους έπειτα από σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη κατά την οποία κρίθηκε ανεπαρκής η πρόταση εκ μέρους της διοίκησης για αύξηση των μισθών.

    Η διοίκηση δεν θέλησε να πάει πέρα από μια αύξηση των μισθών κατά 74 ευρώ για κάθε συνεργάτη του πρακτορείου. Όμως οι μισθωτοί διεκδικούν αύξηση τουλάχιστον 120 ευρώ προκειμένου να ανακτήσουν ένα μέρος αυτών που έχασαν καθώς οι μισθοί τους παραμένουν ‘παγωμένοι’ επί 12 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου των δημοσιογράφων.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, που κατέχει ποσοστό 50,15% του μετοχικού κεφαλαίου του Lusa, ενημέρωσε τα συνδικάτα ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους μισθούς.

    Το Lusa, που έχει ισχυρή παρουσία στις πορτογαλόφωνες χώρες, απασχολεί τουλάχιστον 250 δημοσιογράφους και παράγει περίπου 800 δημοσιογραφικά κείμενα την ημέρα που απευθύνονται σε λίγο περισσότερους από 800 πελάτες.

    Το 2021, το Lusa κατέγραψε κέρδη 384.000 ευρώ, τετραπλάσια σε σχέση με εκείνα του 2020.

    Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Σπάνιο ροζ διαμάντι θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ