• Κοινωνία

    Πυρκαγιές στην Ηλεία: Νέα μηνύματα για εκκενώσεις σε 12 χωριά – Απειλείται το χωριό Δήλιζα

    • NewsRoom
    Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Μόλα Καλυβα και Φούρκα στη Χαλκιδική


    Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

    Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

    Νωρίτερα, εντολή εκκένωση είχε δοθεί και για το χωριό Φρίξα ,λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

    Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά επίσης η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

    Τέσσερις τραυματίες

    Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

    Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

    Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Απειλείται το χωριό Δήλιζα

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά έχει ζώσει το χωριό προερχόμενη από την Λιναριά. Ο ανατολικός άνεμος έχει φέρει τις φλόγες ακριβώς έξω από το χωριό Δήλιζα, το οποίο απειλείται και έχει μερικώς εκκενωθεί. Ο άνεμος ενισχύεται και τα πυκνά πεύκα γύρω από το χωριό και τις διάσπαρτες αγροικίες παραδίδονται στις φλόγες.

    Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Οι κάτοικοι προσπαθούν από γεωτρήσεις να αντλήσουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού από την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς.

    Στην περιοχή υπάρχουν συνεχείς οικισμοί, για τους οποίους έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί 20 σπίτια.

    Νέα πυρκαγιά στην περιοχή

    Την ίδια ώρα, νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

    Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα. Σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

    Στο χωριό Πεύκες καίγονται σπίτια, περιουσίες και αμνοερίφια, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά χωριά για να σωθούν.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Καλλιάνος: Εφιαλτική πρόβλεψη για έως και 8 μποφόρ στην Αττική αύριο
    Πυρκαγιά στα Γρεβενά: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Καρπερό, εκκενώνονται 4 οικισμοί
    Νέα Οδός: Ανεστάλη η είσπραξη διοδίων σε Αφίδνες και Καπανδρίτι



    ΣΧΟΛΙΑ