• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Αντιμέτωποι με 99 φωτιές σε όλη τη χώρα οι Πυροσβέστες – Η εικόνα από τα ενεργά μέτωπα (upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή στους πρόποδες της Πάρνηθας, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023.

    Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή στους πρόποδες της Πάρνηθας, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)


    Μάχες με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν για μια ακόμη ημέρα οι πυροσβέστες στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

    Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Σήμερα, όπως είπε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

    Παράλληλα, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

    Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.

    Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

    Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

    «Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

    Αττική

    Εντός του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας πέρασε το απόγευμα η φωτιά που ξεκίνησε στη Φυλή, κινούμενη μέσα σε μια χαράδρα προς το μετόχι της Πάρνηθας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας που επικαλείται η ΕΡΤ, η φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Δρυμού.

    Πλέον η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες. Οι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν στις διάσπαρτες εστίες, ελπίζοντας πως οι άνεμοι δεν θα ενισχυθούν ξανά οδηγώντας σε νέες αναζωπυρώσεις.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας.

    Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

    Η πυρκαγιά κινήθηκε νωρίτερα από τη Φυλή, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, στο Μενίδι, τους Θρακομακεδόνες και την Αμυγδαλέζα προχωρώντας προς τον Εθνικό Δρυμό.

    Η φωτιά έχει ήδη κάψει πάνω από 10 σπίτια, σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα.  Νωρίτερα δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση της δομής μεταναστών της Αμυγδαλέζας, ενώ από χθες έχει κλείσει το Καζίνο. Οι φλόγες έφτασαν επίσης περιμετρικά του στρατοπέδου Καποτά, χωρίς πάντως να κινδυνέψει το ίδιο.

    Μήνυμα 112 στάλθηκε και για την περιοχή Λεφάντω για εκκένωση προς Άνω Λιόσια. 112 και για την περιοχή Σοφό Ασπροπύργου για εκκένωση προς Αττική Οδό.

    Έβρος-Ροδόπη-Καβάλα – Σουφλί- Σαμοθράκη

    Στην Αλεξανδρούπολη η φωτιά μαίνεται στις περιοχές Πετρωτά, Πέραμα, Μεσημβρία, Αύρα, Συκορράχη και Πλάκα και στο δάσος της Δαδιάς στις περιοχές Νίψα και Σύμη και κατευθύνεται προς τη Ροδόπη.

    Μήνυμα 112 στάλθηκε νωρίτερα για εκκένωση σε Κοίλα, Μελία και Κασσιτέρα, ενώ έκλεισε ξανά η Εγνατία Οδός. Εκκένωση της περιοχής Μέστη ζήτησε η Αστυνομία.

    Μια νέα εστία πυρκαγιάς ξέσπασε το μεσημέρι στο Σουφλί.

    Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ώρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής. H  φωτιά καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης

    Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

    Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια.

    Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο Ροδόπης και Μεστή Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας .Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φώς 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας ‘Αβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Για τρίτη μέρα συνεχίζεται και η πυρκαγιά στον δήμο Νέστου στην Καβάλα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα, και κυρίως μετά το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος.

    Τα δυο κυριότερα μέτωπα της φωτιάς είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair, το ένα μάλιστα ήρθε από την Κροατία.

    Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Τενάγη των Φιλίππων, δυτικά της Καβάλας, κοντά στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, καθώς και από υδροφόρες των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, χωρίς να λάβει διαστάσεις.

    Στη Σαμοθράκη, κατασβέστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης  σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων.

    Βοιωτία – Φθιώτιδα – Αιτωλοακαρνανία

    Στη Βοιωτία, αναζωπύρωση της φωτιάς της Υλίκης σημειώθηκε στα Βάγια. Πλέον η φωτιά είναι σε ύφεση ενώ οριοθετημένη είναι η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

    Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί επίσης και στον Πρόδρομο Βοιωτίας όπου το μέτωπο πέρασε το βουνό και καίει πουρνάρια στην πλευρά της Ζάλτσας, χωρίς να απειλείται ο  οικισμός.

    Νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Στείρο Διστόμου. Η φωτιά μάλιστα έφτασε μέχρι το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, προκαλώντας ζημιά σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματά του.

    Μήνυμα του 112 εστάλη το βράδυ στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Εύβοια

    Σε ύφεση η φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας. Ωστόσο, νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή του χωριού Κοντοδεσπότι, στο οποίο στάλθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση.

    Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, και στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδα

    Και οι δύο πυρκαγιές, σε Χαλκίδα και Κοντοδεσπότι, τέθηκαν υπό έλεγχο.

    Κρήτη

    Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Ασήμι Ηρακλείου.

    Πάτρα

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξεκίνησε στην Σκιόεσσα Αχαΐας. Στο σημείο σπεύδουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλη αναζωπύρωση στον Ασπρόπυργο – Μήνυμα 112 για εκκένωση από Σοφό προς Αττική Οδό

    Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Αλεξανδρούπολη: Ζητά έρευνα για τυχόν οργανωμένη εγκληματική δράση και βία κατά μεταναστών

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας



    ΣΧΟΛΙΑ