• Κοινωνία

    Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εγκλωβισμένες πολίτες και δυνάμεις της πυροσβεστικής, εκκενώνονται περιοχές – Στο κέντρο επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης (upd)

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώνονται σπίτια, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη


    Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, με τις αρχές να προχωρούν στην εκκένωση σπιτιών στην περιοχή, ενώ ενισχύονται και πάλι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

    Οι εκκλήσεις προς τους κατοίκους, τόσο από τις επίγειες δυνάμεις όσο και από το σύστημα 112 προκειμένου  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι συνεχείς. Σύμφωνα με το τελευταίο μήνυμα του 112 κλήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων να εκκενώσουν προς τις Αχαρνές.

    Σύμφωνα μάλιστα με το Open, στις φλόγες παραδόθηκε και πολυκατοικία, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχουν ήδη καεί ένα παλιό σπίτι, κάποιες εγκαταστάσεις εκδηλώσεων και ένα στρατόπεδο με έξι καταδρομείς. Παράλληλα, πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν λόγο για εγκλωβισμένους, με τις αρχές να καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν 3 άτομα.

    Σύμφωνα  με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεκατέσσερις κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης  έχουν γίνει στην Άμεση Δράση, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία. Ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες.

    «Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε από πλευράς του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

    Ειδικότερα, στην πυρκαγιά επιχειρούν  350 πυροσβέστες, σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα. Παράλληλα, συνδράμει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για όσο διαρκεί το φως της ημέρας επιχειρούν πέντε ελικόπτερα, και πέντε αεροσκάφημεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

    Νωρίτερα, διακόπηκε προσωρινά και η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Πειραιά από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου, η οποία έχει πλέον ανοίξει και πάλι. Και τα δύο ρεύματα άνοιξαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς την περιοχή της πυρκαγιάς.

    Εκκενώθηκαν περιοχές

    Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η φωτιά πέρασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες, καθώς και την παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή.

    Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Άννα Ευθυμίου εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, ενώ προς εκκένωση είναι και η Ανω Βαρυμπόμπη.

    Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

    Παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς.

    Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Μητσοτάκης

    Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μεταβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ίδια ώρα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στον ΑΔΜΗΕ καθώς λόγω της πυρκαγιάς υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος για διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ανατολική Αττική.

    Διαβάστε επίσης

    Βαρυμπόμπη: Μάχη με τις φλόγες, ενεργοποιήθηκε το 112 – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
    ΓΓΠΠ: Νέο μήνυμα στο 112 για την περιοχή του Μοντερού
    Κως: Πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή



    ΣΧΟΛΙΑ