• Κοινωνία

    Πύρινη κόλαση στην Έυβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες- Δραματικός ο απολογισμός της καταστροφής (pics&videos)


    Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η Εύβοια που καίγεται από χθες τα ξημερώματα, καθώς η φωτιά, καίγοντας πυκνή δασική έκταση και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή, κατάφερε να εξαπλωθεί ταχύτατα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο, πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, παλεύοντας με τις φλόγες, ενώ αυτή την ώρα οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται.

    Η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια είναι ανυπολόγιστη, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, μιας φυσικής έκτασης απαράμιλλης ομορφιάς και σπουδαιότητας.

    Από την φωτιά έχουν καταγραφεί και υλικές ζημιές σε αγροικίες και σε αυλές σπιτιών, ενώ έχουν καεί τρία αυτοκίνητα.

    Το μέτωπο της φωτιάς έχει πλέον μετατεθεί κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Τα χωριά έχουν εκκενωθεί, μετά από σχετική εντολή της αστυνομίας και οι κάτοικοί τους φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, καθώς εμπόδισε το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς, ακριβώς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

    Νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησε και πάλι να συνδράμει και η εναέρια βοήθεια, κινητοποιώντας 6 αεροσκάφη, τα οποία κάνουν διαρκώς ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα. Παρά τη δύσκολη κατάσταση, παραμένει η ελπίδα ότι η φωτιά θα τεθεί γρήγορα σε έλεγχο και θα σταματήσει η πυρκαγιά που σάρωσε για ακόμη μια φορά την καταπράσινη Εύβοια.

    Η ανησυχία των αρχών είναι το ενδεχόμενο η φωτιά να κινηθεί προς τον Σταυρό, αρχικά, και στη συνέχεια στα Πολιτικά.

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Φάνη Σπανό, δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα οποία επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Πλατάνα και την Κοκάλα ενώ συχνές είναι και οι αναζωπυρώσεις.

    «Είναι μια δύσκολη φωτιά στον πνεύμονα της Εύβοιας, δυστυχώς το δάσος έχει πολύ καύσιμη ύλη», δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή».

    Το πύρινο μέτωπο έξω από το χωριό Μακρυμάλλης
    Δραματικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, όπως υπολογίστηκε, η πυρκαγιά έφτασε να εκτείνεται στα 11,5 χιλιόμετρα!

    Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς άρχισε να φεύγει από το χωριό Μακρυμάλλη και να κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς την πόλη των Ψαχνών. Μάλιστα, δόθηκε εντολή από τις πυροσβεστικές αρχές να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των Ψαχνών, οι οποίοι διαμένουν στις πρώτες κατοικίες της πόλης, που βρίσκονταν πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

    Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν κατέστη τελικά αναγκαίο, καθώς τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Μεγάλη δυσκολία στο να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς συνάντησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το πύρινο μέτωπο, λόγω του πυκνού καπνού, που σκέπαζε τον ουρανό. Σήμερα πάντως, η κατάσταση αναμένεται να είναι καλύτερη, καθώς οι δυνατοί άνεμοι έχουν κοπάσει σε μεγάλο βαθμό.

    Υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον το μέτωπο της φωτιάς που καίει τα Ψαχνά, ενώ η προσοχή εστιάζεται πλέον στις αναζωπυρώσεις, περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Ταυτόχρονα, επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

    Μέσα στην όλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά στους κατοίκους των χωριών που συνορεύουν με το πύρινο μέτωπο, ήρθε να προστεθεί και μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Ωστόσο, η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

    Oι βόρειοι άνεμοι, που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, δυστυχώς ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωφελώντας το πύρινο μέτωπο, που εξαπλώθηκε ταχύτατα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση ένταση των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας ανήλθαν στα 4 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα αναμένεται σημαντική εξασθένιση των ανέμων και συγκεκριμένα κυρίως προς το μεσημέρι. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που μάχονται με τις φλόγες στην περιοχή, ώστε να κατορθώσουν να έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

    Η έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια

    Το πρόβλημα στην Εύβοια είναι πλέον τόσο σοβαρό, που η χώρα μας ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τη συνδρομή της με πυροσβεστικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, έφτασαν τα μεσάνυχτα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία. Τα ιταλικά αεροσκάφη, σε συνεργασία με τα ελληνικά, έπεσαν γρήγορα στη μάχη με τις φλόγες, με το πρώτο φως της ημέρας. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

    Την πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας, η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

    Η φωτογραφία από την υπηρεσία Copernicus που απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

    Τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης

    Δυστυχώς, μέσα στην όλη καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, που κατακαίει την Εύβοια από χθες, υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες, όταν εκείνες έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα, τα οποία έχει στα χέρια του, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του. Ο εθελοντής πυροσβέστης νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

    Το μήνυμα της Κομισιόν για τη μεγάλη φωτιά

    Για την δραματική πυρκαγιά πήρε θέση και η Κομισιόν, με ανάρτησή της στην επίσημο λογαριασμό της, στην οποία επισημαίνεται ότι «Η Ε.Ε κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU, μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα, για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. @StylianidesEU». Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα, στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι μετέβη χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που καίει ανεξέλεγκτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου είχε πάει για ολιγοήμερες διακοπές.

    «Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής προστασίας, σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά», είπε ο πρωθυπουργός. «Πρώτο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών», τόνισε. Συμπλήρωσε, μάλιστα πως «ό,τι μπορεί να γίνει, έχει γίνει και θέλω να πιστεύω ότι, με τη βοήθεια του καιρού, θα πάνε όλα καλύτερα». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους πολίτες «να ακούνε πάντα τις εντολές της γγ Πολιτικής Προστασίας».

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

    «Οι πυροσβέστες μας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν δώσει τον εαυτό τους, είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι, αλλά απολαμβάνουν την εκτίμηση της κοινωνίας», συμπλήρωσε για τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

    «Σήμερα δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες», σημείωσε έξω από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και η διάσωση της ιδιωτικής περιουσίας».



    ΣΧΟΛΙΑ