• Κοινωνία

    Ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens ζητά να διερευνηθούν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος


    Παραγγελία για ποινική προκαταρκτική εξέταση

    Ποινικές ευθύνες δικαστών, εισαγγελέων ή όποιων άλλων ενδεχομένως ευθύνονται για την καθυστερημένη διερεύνηση και εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens ζητά να διερευνηθούν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Ο Ισίδωρος Ντογιάκος εκτιμά ότι η καθυστέρηση οδήγησε στην παραγραφή των αδικημάτων που φέρονται να τελέστηκαν μέχρι το 2002.

    Έτσι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκαν παραγεγραμμένες οι πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τελέστηκαν προ 20ετίας, ο κ. Ντογιάκος έδωσε παραγγελία σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση.

    Θα ερευνηθεί  εάν  πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με  δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

    Πάντως, για τις πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τελέστηκαν μετά το 2002 το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους, κρίνοντας επί της ουσίας ότι δεν προέκυψε παράνομος πλουτισμός στελεχών του ΟΤΕ από μίζες της Siemens για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του Οργανισμού. Κανένα άλλο σκεπτικό δεν ανακοινώθηκε από έδρας  για το εάν προέκυψε μαύρο χρήμα από δωροδοκία σε περίοδο που κρίθηκε παραγεγραμμένη.

    Το δικαστήριο τις επόμενες ημέρες αποφασίζει εάν θα υπάρξουν δημεύσεις στην περιουσία κατηγορουμένων. Και, όπως λένε δικηγόροι της υπόθεσης, από εκεί θα φανεί εάν οι δικαστές κρίνουν ότι τελικά υπήρξαν δωροδοκίες που πλέον έχουν παραγραφεί.

    Η παραγγελία του κ.Ντογιάκου έχει ως εξής:

    «Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως «σκάνδαλο Siemens», με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, και  παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων.»

    Διαβάστε επίσης

    Μίζες Siemens: Πώς οι πρωτόδικες καταδίκες των 247 χρόνων έγιναν αθώωση

    Δίκη Siemens: Σκάνδαλο με «μαύρα» ταμεία δεν υπήρξε – Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ