• Κοινωνία

    Ποινή 6 ετών στον Αρτέμη Σώρρα – Αθώοι οι 22 συγκατηγορούμενοι του

    Σώρρας


    Ο «εθνοσωτήρας» Αρτέμης Σώρρας δεν… σώθηκε από τη φυλακή. Μπορεί να γλίτωσε από τις περισσότερες κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ωστόσο η μία για την οποία κρίθηκε ένοχος τον κρατάει (προς το παρόν τουλάχιστον) μέσα στη φυλακή.

    Ένοχος για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κάθειρξη 6 ετών, χωρίς αναστολή στην έφεση του, είναι η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Οι δικαστές αθώωσαν τον ιδρυτή της «Ελλήνων Συνέλευσις» από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε:

    Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Απηλλάγησαν από όλες τις κατηγορίες, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία, οι 22 συγκατηγορούμενοι του Σώρρα.

    Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και στην εκπνοή του 18μηνου προφυλάκισης του Σώρρας (έληγε την ερχόμενη Δευτέρα), τον καταδίκασε για την απόπειρα απάτης του Δημοσίου.

    Ουσιαστικά, το βαρύτατο κατηγορητήριο κατέρρευσε, όπως είχαν κατέρρευσε και οι υποσχέσεις του Σώρρας ότι θα δώσει την Ελλάδα από τα χρέη τα ανύπαρκτα ομόλογα των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία, με μόνιμο απόντα από το δικαστήριο τον προφυλακισμένο Σώρρα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε για να απολογηθεί, η εισαγγελέας νωρίτερα εισηγήθηκε την ενοχή μόνο του επικεφαλής της “Ελλήνων Συνέλευσις” και μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου και την πλήρη απαλλαγή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων.

    «Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο»

    Κατά την κρίση της εισαγγελέως, που υιοθετήθηκε από τους δικαστές, ο Αρτέμης Σώρρας έδρασε μόνος του, χωρίς τη συνδρομή των βασικών στελεχών της ΜΚΟ και πολιτικού φορέα και ναι μεν αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το Δημόσιο.

    Όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός η “Ελλήνων Συνέλευσις” δεν έδρασε ως εγκληματική οργάνωση και δεν ξέπλυνε μαύρο χρήμα.

    «Μόνο ο Αρτέμης Σώρρας υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας και παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος”, ανέφερε στην αγόρευση της, ζητώντας την ενοχή του για απόπερια απάτης και όχι για τετελεσμένη απάτη σε βάρος του Δημοσίου, καθώς “δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, αφού διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του”.

    Τα 600 δισ. του Σώρρα

    Ο Αρτ. Σώρρας είχε καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισεκ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως είπε η εισαγγελέας «έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί απάτης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας».

    Ωστόσο, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό αυτής της δίκης, η εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης.

    Για τα εξώδικα που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, ζητώντας από αυτά να αποπληρωθούν οι οφειλές τους, η εισαγγελέας τόνισε ότι «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες και οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».

    Για την εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι».

    Απαλλαγή ζήτησε και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».



    ΣΧΟΛΙΑ