• Κοινωνία

    Πέτσας: Πότε θα αρθεί το SMS στο «13033» για τις μετακινήσεις

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάργηση του υποχρεωτικού SMS που στέλνουμε στο «13033» για τις μετακινήσεις μας

    Σε τηλεοπτική εμφάνιση του σήμερα στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έσπευσε να δώσει απαντήσεις στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο αυτή την περίοδο.

    Μεταξύ άλλων, κλήθηκε να δώσει τις ημερομηνίες που θα σημάνουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα, όπως, για παράδειγμα, την άρση του υποχρεωτικού μέτρου αποστολής μηνυμάτων στο «13033» για τις μετακινήσεις μας.

    O κ. Πέτσας έσπευσε να τονίσει πως τίποτα δεν θα πετύχει, αν η κοινωνία δεν επιδείξει την ίδια στάση που έφερε την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Πότε σταματάμε να στέλνουμε SMS στο 13033

    Όπως είπε, η υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 θα πάψει να υφίσταται όταν ξεκινήσει η πρώτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα. Από την άλλη, οι μετακινήσεις εκτός έδρας θα γίνουν σε δεύτερη φάση και θα υπάρξει σταδιακή υποχώρηση του μέτρου αυτού.

    Αναφορικά με την άρση των μέτρων, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν στην σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

    Τι θα γίνει με τα σχολεία

    Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει πρώτη η Γ’ Λυκείου, για να ολοκληρωθούν οι πανελλήνιες και σταδιακά θα ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η επικρατέστερη ημερομηνία για να ανοίξουν τα σχολεία, μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, είναι η 11η Μαΐου.

    Στη συνέχεια, στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, είναι πιθανό να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των άλλων τάξεων και βαθμίδων, μόνο, όμως, στην περίπτωση που έχουν δώσει το «πράσινο φως» οι επιστήμονες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας «θα εξαρτηθεί πόσες εβδομάδες θα παραταθεί η σχολική χρονιά, από το πλάνο και την απόσταση μεταξύ του ανοίγματος των βαθμίδων εκπαίδευσης».

    Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεχίσει να χορηγείται γονική άδεια ειδικού σκοπού.

    Τα προβλήματα στον τουρισμό

    Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι είναι πολύ πιο εύκολο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουμε τους κανόνες, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αεροπορικές συνδέσεις. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΕΕ πρόκειται να εκδώσει κοινή απόφαση, ώστε να γνωρίζει κι ο κλάδος του τουρισμού πώς θα κινηθεί.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι έως τα μέσα Μαΐου, οι άνθρωποι του τουρισμού θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς θα κινηθεί η χρονιά.

    Σε ό,τι αφορά στην Πρωτομαγιά, θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα, τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας με νόημα πως «νομίζω ότι και τώρα θα πάμε καλά».

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα voucher τηλεκατάρτισης των επιστημόνων απέτυχε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τυγχάνει την εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν τίθεται κανένα θέμα στην Κυβέρνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ