Κοινωνία

Παίδων «Αγία Σοφία»: Ανήλικος φιλοξενούμενος με εισαγγελική εντολή κακοποίησε νοσηλευόμενο παιδί

  • NewsRoom


Στην καταγγελία μιας σοβαρής υπόθεσης κακοποίησης ενός νοσηλευόμενου παιδιού στο  Παίδων «Αγία Σοφία» από ανήλικο φιλοξενούμενο του παιδοψυχιατρικού τμήματος, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή, προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι ζητούν με επιστολή τους  από τις αρμόδιες αρχές  απαντήσεις, επίσημες και συγκεκριμένες,  ως προς την ανάληψη συγκεκριμένων και δεσμευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται «φιλοξενούμενα» κι «εγκλωβισμένα» στα Παίδων.

Τα παιδιά  φιλοξενούνται στο νοσοκομείο καθώς οφείλουν να περάσουν από ιατρικό έλεγχο πριν τη μεταφορά τους σε κάποιο κατάλληλο προνοιακό ίδρυμα. Κάτι που όμως δεν λαμβάνει χώρα ποτέ, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο πάνω από έξι μήνες, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για την φιλοξενία τους. Κατά την παραμονή τους τα περισσότερα από αυτά είναι ασυνόδευτα, με εξαίρεση όσα καλύπτονται για κάποιες ώρες ημερησίως από την παρουσία εθελοντών.

Τα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Τα περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και οι σχετικές καταγραφές στους ιατρούς φακέλους και αστυνομικές εκθέσεις συσσωρεύονται.

Η υπομονή, το φιλότιμο και η ανοχή του προσωπικού του νοσοκομείου να προσπαθεί πέραν των αρμοδιοτήτων του να περιθάλψει να προστατεύσει και να προστατευθεί έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια του εφικτού, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, εξηγώντας πως «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό και αρμοδιότητα για τη διαχείριση του φαινομένου και παρακωλύεται συνεχώς η ομαλή τους λειτουργία και η παροχή φροντίδας στα παιδιά που νοσούν».

«Σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, τη φροντίδα και προστασία ανηλίκων, κρίνουμε εντελώς απαράδεκτη την προχειρότητα και την κατ’ επίφαση αντιμετώπιση του, μέσω της κακής διαχείρισης και χρήσης δομών που υπηρετούν άλλη αποστολή, όπως τα νοσοκομεία. Τα γεγονότα συγκλίνουν στην ανάγκη για τον σχηματισμό δομών φιλοξενίας για το παρόν και για βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής προς άμβλυνση του φαινομένου του επισφαλούς ανηλίκου στο μέλλον» αναφέρουν. Ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί τόσο ως προς τους χρόνους εφαρμογής του σχεδιασμού των τριών υπουργείων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατόποιν κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τους οποίους θα δημιουργηθούν δύο ξενώνες με προγράμματα και συνέργειες εξπρές μέχρι τον Ιούνιο.

«Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην συνεχιζόμενη κακοποίηση και αποστέρηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή» «φωνάζουν» οι εργαζόμενοι και απαιτούν από τους αρμόδιους να λάβουν συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα εξής:

-Τι προβλέπεται σε περίπτωση τραυματισμού ή υλικής ζημιάς εργαζόμενου στο νοσοκομείο;

-Βάσει ποιας νομοθεσίας παραμένουν τα παιδιά σε ομηρία στα νοσοκομεία παίδων;

-Για όσο διάστημα παραμένουν, ποιος έχει ευθύνη για την υγεία τους;

– Με σχεδιασμό και συγκεκριμένες δράσεις 0α επιτευχθεί η οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η επιστολή των εργαζομένων απευθύνεται στη διοίκηση του Παίδων καθώς και τις νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, τους εισαγγελείς ανηλίκων, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπ. Δικαιοσύνης: Πού μεταφέρονται τα 75 ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων

 


ΣΧΟΛΙΑ