Κοινωνία

Υπ. Δικαιοσύνης: Πού μεταφέρονται τα 75 ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων

  • NewsRoom


Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα 75  ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς τα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, παραμένουν στο Παίδων, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου. Η λύση στην οποία συμφώνησαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι:

  • Με ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.
  • Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά- αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.)
  • Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του- και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι Εισαγγελικές Αρχές.


ΣΧΟΛΙΑ